Банкеръ Daily

Общество и политика

Гешев поиска закон за лобизма

Главният прокурор Иван Гешев настоява да се приеме закон за лобизма, за да се спре практиката депутати, които са адвокати на подсъдими, да променят законите в полза на клиентите си. "Да си адвокат на обвиняем пред Специализирания съд, да станеш депутат и да промениш закона в интерес на лицата, които защитаваш. Да, лобизмът е законен в България. Дали е морално? Да си отговорят българските граждани. В много държави от Европейския съюз, да не кажа във всички, това не може да се случи", каза Гешев пред репортери. "Възникват едни морални въпроси. Защото има над 7-8 опита за приемане на закон за лобизма в България, който да регулира тези неща", добави той.

Обвинител номер едно отказа да съобщи защо е напуснал правителствената резиденция "Бояна" предсрочно заедно със семейството си. "Къде живее главният прокурор мисля, че не е най-важното в държавата", изтъкна Гешев. И допълни, че от днес е охраняван от НСО, а твърденията на Министерството на правосъдието, че хора от Бюрото за защита са преминали към НСО, за да го пазят, са преувеличени. Ставало дума за няколко шофьори: "Дали съм защитен, или не съм, едва ли представлява интерес за българските граждани, това е личен проблем. Преместването на няколко шофьори не е новина."

Прокуратурата работи по сигналите, подадени от служебното правителство, посочи Гешев. През следващите дни пресцентърът ще ги обобщи и обяви.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във