Банкеръ Daily

Общество и политика

Гешев поиска публикуване на "сигнала" на Рашков срещу него

С писмо до ВСС главният прокурор поиска публикуване на т.нар. "сигнал" от 11 стр. на Бойко Рашков и приложенията от 108 страници, представляващи "преглед на печата" и прессъобщения на прокуратурата, съобщават от държавното обвинение.

Настояването на Гешев е по повод сигнала на Рашков, въз основа, на който той поиска от служебния правосъден министър Янаки Стоилов да внесе искане за предсрочно прекратяване на правомощията на обвинител №1 от ВСС.

Правосъдният министър в служебното правителство Янаки Стоилов внася предложение до Висшия съдебен съвет да започне процедура за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев.

Пред журналисти Стоилов обясни, че преди два дни при него постъпил доклад от над 100 страници от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков за допуснати нарушения от страна на главния прокурор.

В сигнала имало данни за действия и бездействия на главния прокурор, които накърняват престижа да съдебната власт, затова и Стоилов предлага на съдебния съвет да започне процедура по освобождаване на Гешев. Това е станало на 14 юли. След като се запознал с него, Стоилов е преценил, че има основания да сезира Висшия съдебен съвет. Той не разкри подробности за данните в доклада, посочвайки единствено, че в него има както медийни публикации, така и информация за огласени данни, събрани със СРС-та, както и факти, от които може да се направи извод, че Гешев е нарушил Етичния кодекс.

ВСС ще заседава на 22 юли, когато ще разгледа предложението за освобождаване на Иван Гешев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във