Банкеръ Daily

Общество и политика

Гешев поиска имунитета на кандидат-депутат за купуване на гласове

Главният прокурор внесе искане до Централната избирателна комисия  за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на кандидат за народен представител на изборите на насрочени за 11 юли.

В разпространеното съобщение на прокуратурата не се споменава от листата на коя партия е кандидатът. Посочени са само инициалите му - Ц.Г.

Впоследствие медийни публикации насочиха вниманието към Цветелин Георгиев, който е в листата на "Изправи се! Мутри вън!" във 2 МИР Бургас. Според информация на БНР той е общински съветник в Созопол. Живее в село Атия и на последните избори е бил избран с преференции.

"В момента мисля, че кара такси. Преди се занимаваше със сезонна работа, продажба на царевици, имаше батут и игри в Созопол… Той от години се занимава с купуване на гласове. И на местните избори тук. Според Вас, как е станал общински съветник?! С преференции, с 19 гласа от с. Атия ли?! Пред това е работил за другите там, от най-различни партии излизаха тогава. Винаги е работил. 101% е замесен в купуване на гласове. Ще арестуват и други, няма да е само той", разказва кметът на село Атия Румен Димитров.

Досъдебното производство е започнато от ОДМВР-Бургас и е под ръководството и надзора на Софийска градска прокуратура (СГП).

"В хода на разследването са извършени разпити на свидетели, в това число пред съдия, приобщени са веществени доказателства, извършени са претърсвания и изземвания на няколко адреса и са приложени относими документи. Събраните доказателства са достатъчни по смисъла на чл. 219, ал.1 от НПК за привличане към наказателна отговорност и за предявяване на обвинение за извършено престъпление по чл. 167, ал.2 от НК спрямо Ц.Г., който на 29.06.2021г. в с. Маринка, общ. Бургас, дал на четири лица имотна облага, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право на изборите за 46-ото Народно събрание в полза на определен кандидат и коалиция", поясняват от прокуратурата.

Предвиденото в закона наказание е лишаване от свобода от една до шест години и глоба от 10 хиляди до 20 хиляди лева.

*Статията е обновена в 12.25 часа на 7 юли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във