Банкеръ Daily

Общество и политика

Гешев поиска имунитета на депутата от ДПС Димитър Аврамов

Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 47-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител Д.А. (Димитър Аврамов - бел. ред.) по предложение на Специализираната прокуратура, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Иска се да се даде разрешение за продължаване на наказателното производство срещу народния представител, който е обвинен за търговия с влияние.

Делото срещу Димитър Аврамов (и двама негови помагачи) е за това, че в период от 6 юли 2012 г. до 17 юли 2012 г., в Бяла Слатина, Плевен, Монтана и местността "Тировец" в землището на град Монтана, при условията на продължавано престъпление с пет деяния, поискал от български бизнесмен сумата от 220 000 лева и право на ползване на земеделски земи (и приел сумата от 100 000 лева), за да упражни противозаконно влияние над длъжностни лица - директора на Областна дирекция "Земеделие" в гр. Монтана и началника на РУП-МВР в гр. Монтана.

Вчера Специализираната прокуратура предложи на главния прокурор на Република България да изготви искане до Народното събрание за разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу Д.А., избран за народен представител (съгласно Решение № 976-НС на ЦИК от 19.11.2021 г.).

Народният представител Д.А. (бел. авт. - Димитър Аврамов) е подсъдим в Специализирания наказателен съд по НОХД № 1479/2019 г. за търговия с влияние (престъпление по чл. 304б, ал. 1, вр. чл. 26, ал.1, вр чл. 20, ал. 4 от НК).

С определение от 01.12.2021 г., Специализираният наказателен съд спря наказателното производство срещу Д.А. на основание чл. 25, ал.1, т.3 от НПК, поради придобиването на депутатски имунитет и обстоятелството, че продължаването на наказателното преследване срещу него е възможно само с разрешение на Народното събрание или негово писмено съгласие, съобразно разпоредбата на чл. 70 от Конституцията на Република България.

Съдебното дело се води за това, че Д. А. (и двама негови помагачи) в периода от 6 юли 2012 г. до 17 юли 2012 г., в Бяла Слатина, Плевен, Монтана и в местността „Тировец” в землището на гр. Монтана, при условията на продължавано престъпление с пет деяния, поискал от български бизнесмен сумата от 220 000 лева и право на ползване на земеделски земи (и приел сумата от 100 000 лева), за да упражни противозаконно влияние над длъжностни лица - директора на Областна дирекция „Земеделие“ в гр. Монтана и началника на РУП-МВР в гр. Монтана.

Facebook logo
Бъдете с нас и във