Банкеръ Daily

Общество и политика

Гешев пита Конституционния съд дали може да разследва президента

Главният прокурор Иван Гешев иска от Конституционния съд на да разтълкува конкретни текстове от Върховния закон. Искането на Гешев е свързано с имунитета на президента. Документът е публикуван на сайта на прокуратурата.

Обвинител №1 се интересува от точната дефиниция на понятието "държавна измяна". Гешев пита върховните съдии и за начина, по който разследващите трябва да процедират, ако установят, че президентът може да е извършил престъпление. 

Чл. 103 от Конституцията гласи, че държавният глава и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.

В тази връзка главният прокурор отправя и шест въпроса до КС. От държавното обвинение питат и дали отбелязаната в основния закон "държавна измяна" се припокрива със записаното в Наказателния кодекс в раздел "Измяна", глава "Престъпления против Републиката", както и каква е разликата между "държавна измяна" и "нарушение на Конституцията" и какви са изискванията за вида и мащаба на престъплението.

В искането се пита още дали е законосъобразно да се извършват проверки от държавните органи и да се образуват наказателни производства, в случай че има признаци за престъпление, извършено от президента или вицепрезидента и съответно - дали данни за съпричастност на някой от двамата са основание за прекратяване или спиране на цялото разследване. 

Искането на Гешев е без дата. Освен това не става ясно каква е причината за него и защо е необходимо върховните магистрати да се произнасят по него. Конституционният съд вече е образувал дело по искането, а за съдия докладчик е определена Мариана Карагьозова-Финкова.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във