Банкеръ Daily

Общество и политика

Гешев откри още двама руски дипломати-шпиони

Главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната от двама чуждестранни граждани, ползващи се с дипломатически имунитет.  Te събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация. 

"В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2016 г. до настоящия момент, двама граждани на Руската федерация са осъществявали разузнавателна дейност, при която са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника. Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва. За реализирането на незаконната си дейност двете лица са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната. В определени случаи на българските граждани са обещавани и предоставяни финансови облаги. Установено е, че двамата руски граждани имат дипломатически статут. Съгласно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателното производство срещу двамата руски граждани е спряно, на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК - “деецът е лице с имунитет“, се казва в съобщение на прокуратурата.

В началото на годината прокуратурата отново обяви, че двама руски граждани с дипломатически имунитет са събирали информация за България с цел да я издадат на чужда държава или организация. Обвинението твърдеше, че единият дипломат се е интересувал от информация за механизмите на изборния процес, а другият – за енергетиката и енергийната сигурност на страната. Както сега, тези данни били изпращани в руска разузнавателна служба в Москва. Двамата руски служители бяха обявени за "персона нон грата" в България. 

След избора на Гешев за главен прокурор, бяха повдигнати и обвинения на трима руснаци заради отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във