Банкеръ Daily

Проф. Николай Радулов:

Гешев отдавна отказва да завежда дела по разследванията на МВР

Има една здрава основа за пълен мандат и на правителството, и на парламента. Това каза пред БТВ експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов.

По думите му нулевата корупция е непостижима цел, но цел, към която всички трябва да се стремим. "Корупция винаги ще има, въпросът е хората да я усещат по възможно най-незасягащия ги начин", заяви той.

Проф. Радулов посочи, че не вижда нито в перспектива, нито сега противоречия между президента и новия кабинет.

Противно на мнението, че събирането на експерти от различни партии не е добро, това, че различните партии са предизвикани да управляват отделни министерства, ще доведе до конкуренция между тях. "Хората са уморени от служебното правителство, което наистина има ограничени правомощия, и очакват подем във всички сфери. Този подем според мен ще се осъществи в това състезание", коментира той.

По думите на експерта по национална сигурност главният прокурор Иван Гешев доста продължително се отказва да завежда дела, до които водят разследванията на МВР. "Това беше особено очебийно по време на изборите и доведе до отказа на вътрешния министър Бойко Рашков да направи съвместен щаб с прокуратурата. Питам се защо ДАНС се съгласиха да направят такъв съвместен щаб с прокуратурата. Настоящият началник на ДАНС трябва да бъде сменен. Той идва от там, откъдето идва и предишният началник. Той е креатура на предишното управление", отбеляза проф. Николай Радулов.

Той коментира и твърдението на държавното обвинение, че е оказван натиск от МВР върху прокурори за делото за пране на 53 млн. лева, предназначениз а строителството на магистрала "Хемус".

"Много се надявам, че полицаите не са оказвали натиск. В същото време съм убеден, че прокурорите са направили всичко възможно да осуетят разпитите на свидетеля", заяви проф. Радулов.

Той уточни, че според него като служебен вътрешен министър Бойко Рашков се е справил със задълженията си. "Той се справи с безкрайните фалшификации и наглото купуване на гласове което организираше предишното управление. По тяхно време това, което се случваше, беше репресия и запушване на устата на всеки инакомислещ", каза още проф. Николай Радулов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във