Банкеръ Daily

Общество и политика

Гешев: Ние сме последната преграда пред престъпността

Ние сме една от последните институции, които са стабилни в момента, последната преграда между гражданите и престъпността, последният страж на законността. Това каза главният прокурор Иван Гешев при откриването на Общото събрание на следователите. Те избират свой представител за новия състав на Висшия съдебен съвет. Право на участие в него имат 435 следователи, като 396 от тях са заявили електронно гласуване.

"Всички заедно преживяхме законодателни експерименти, които наричаха реформи. Те целяха закриване на следствието. Резултатът от тези експерименти беше проблеми за правосъдието и гражданите. Тази щети бяха малки, защото цялата правосъдна система продължаваше да работи, въпреки изкуствените трудности", посочи главният прокурор. По думите му пред новия член на ВСС ще стои задачата за защитата и независимостта на всеки следовател, защото в момента е ясно, че интересите на всички прокурори и следователи съвпадат, а оттам  - и с интересите на хората за справедливост. „Нашата работа е, отстоявайки независимостта си, да защитим правата не всеки един български гражданин, защото без независими магистрати, няма правосъдие, а без правосъдие няма и държава. Мисля, че се справяме много добре", добави той.

"Доскоро смятах, че думите като "правова държава" и "разделение на властите" са клишета, но в последните две години това са ценности, върху които се гради държавата, защото има опасност да рухне сградата на демокрацията", каза още Иван Гешев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във