Банкеръ Daily

Общество и политика

Гешев: Ние искаме да работим в синхрон с МВР

"Ние искаме да работим в синхрон с МВР, а не да се води борба срещу прокуратурата", коментирал главният прокурор Иван Гешев пред медиите преди да влезе в сградата на Народното събрание, за да присъства на избора на премиер и състав на Министерски съвет, цитиран от пресцентъра на прокуратурата.

На въпрос ще може ли да работи с новия вътрешен министър, главният прокурор отговори, че няма проблем да работи с всекиго. Гешев добави още, че без МВР да разследва престъпления, няма как прокуратурата да внесе обвинителен акт и да бъде наказан съответният извършител. Според него през последните 6-7 месеца МВР се е концентрирало основно около 1-2 неща и това води до липса на добри резултати и бум на престъпността в сферата на организираната престъпност.

По думите му "трябва да е ясно, че органите на МВР са тези, които разследват и разкриват престъпленията и чак след това се докладва на прокуратурата".

Иван Гешев посочи също, че прокуратурата е за съдебна реформа, "но тази съдебна реформа трябва да обхване цялото наказателно правораздаване и правоохранителните органи".

"В МВР началникът не би трябвало да се меси във вътрешните убеждения на разследващите, но се оказва, че директорът на ГДБОП от вчерашния случай едва ли не ръководи производството и коментира делото. Той не би трябвало да има никакви правомощия. Разследващият полицай взима решенията си по вътрешно убеждение и само на база закона",  коментира главният прокурор.

"Надявам се най-после да бъде избрано редовно правителство, защото пред българския народ и пред българската държава стоят сериозни въпроси като пандемията, икономическа, социална криза - всички виждаме цените на тока и трябва стабилност. Така че аз се надявам да има едно редовно избрано правителство", подчерта още главният прокурор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във