Банкеръ Daily

Общество и политика

Гешев: Няма аргументи за отстраняването на главния прокурор

Няма каквито и да било аргументи нито за т.нар. съдебна реформа, нито за т.нар. отстраняване на главния прокурор. Това каза обвинител номер едно Иван Гешев пред медиите, преди заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, на което ще се разгледа по същество предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор.

Откритост и публичност прокуратурата дава достатъчно, но е време откритост и публичност да дават и българските политици, защото решенията им ще плащат българските граждани, каза Гешев.

"В рамките на миналото заседание на Пленума на ВСС разбрах, че по право участвам във Висшия съдебен съд, а не във Висшия съдебен съвет. Разбрах, че прокуратурата е централизирана. Разбрах, че едва ли не прокуратурата ръководи съдебното следствие, а не съдът. Разбрах, че прокуратурата, а не МВР разкрива престъпления. Прокуратурата има законодателна инициатива. Да подариш разкази на Йовков и Вазов на неправителствена организация представлява враждебно и арогантно отношение към неправителствени организации. Очаквам да повиша нивото си на обща култура и правни знания. Ако не беше смешно, щеше да е тъжно. И то щеше да е тъжно за българската държавност. В името на българската държавност се надявам министърът на правосъдието, вместо да обикаля телевизионните студия и най-вероятно да заявява неверни твърдения с откровено политически характер, които уронват престижа на съдебната власт и по този начин засягат всеки един български гражданин, да заяви твърденията си в пленума на ВСС, а не да мълчи", посочи главният прокурор. Той отново призова министър Йорданова и председателя на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов на разговор по темата за върховенство на закона, правовата държава и правата на човека.

Facebook logo
Бъдете с нас и във