Банкеръ Daily

Общество и политика

Гешев: Някои му викат хонорар, други му викат подкуп

Делото срещу бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева е рекордно както по бързина, така и по размер на наказанията. Иванчева получи присъда от 20 години затвор, заместничката ѝ Биляна Петрова - 15 години, а соченият за посредник Петко Дюлгеров - 12 години. 

За издадената присъда зам.-главният прокурор Иван Гешев коментира в телевизионно интервю , че делото "Иванчева" се използва и преекспонира, за да се удари прокуратурата, а по-специално - специализираната прокуратура. ''При оправдателни присъди щеше да бъде ползвано за закриване на Спецпрокуратурата, за оставки на зам.-главни прокурори.'', заяви той.

Гешев обясни, че има различни състави на убийство, има и различни състави на подкуп. В случая подсъдимите са привлечени по най-тежкия състав, който предвижда лишаване от свобода от 10 до 30 години.

Относно това колко са несправедливи и тежки присъдите на подсъдимите, той коментира, че това се явява нова сюжетна линия по делото. Той допълни, че чувството за несправедливост идва от това, че до момента законът не се е прилагал, а борбата с корупцията е била недостатъчна.

Гешев каза, че по това дело са събрани всички възможни доказателства. Поредната манипулация, която се е развила през времето е, че няма доказателства, че те са паднали или олекнали. Гешев категорично отрече това. По негови думи е било предвидимо това, че Дюлгеров ще се откаже от показанията си.

Според представителите на Прокуратурата става въпрос за подкуп, а не за хонорар, както твърди Петко Дюлгеров. "Някои му викат хонорар, други му викат подкуп - той си е взел процента от сумата, която е предал на останалите подсъдими", каза в тази връзка зам.-главният прокурор.

Припомняме, че според защитата, Десислава Иванчева и Биляна Петрова не са знаели за наличие на пари в колата, в която са били заедно с Дюлгеров, които взел от бизнесмена Александър Ваклин като хонорар.

''Искаме публичност, защото не се страхуваме и знаем истината.''

Гешев заключи, че не се страхува от това Иванчева да заведе дело срещу него. ''Този ноу-хау е взаимстван от делата срещу "Килърите", обясни той. По негово мнение няма основания за това нещо и той го възприема като ответна реакция на работата на Прокуратурата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във