Банкеръ Daily

Общество и политика

Гешев не се чувства притеснен от визитата на Кьовеши

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че не се притеснява от визитата на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. "Притеснява ме само едно – постоянното нарушаване на принципа на върховенство на закона и принципа на разделението на властите от българските политици. Не виждам допирна точка между българската и европейската прокуратура", каза Гешев пред репортери в парламента преди заседанието на правната комисията.

Днес (16 март) Кьовеши ще разговаря в Министерския съвет с премиера Кирил Петков. Тя е в България по покана на Петков, а сред темите на разговор са приоритетите на правителството за борба с корупцията и за съдебна реформа, както и взаимодействието между двете институции. Срещата на европейския главен прокурор с българския обвинител номер едно ще се проведе в четвъртък. 

По думите на Гешев "войната", която изпълнителната власт води срещу прокуратурата, води до бум на престъпността и връщане на нива отпреди приемането ни в Европейския съюз.  Според него щом политиците са недоволни от работата на прокуратурата, значи тя си върши добре работата. Главният прокурор обяви, че ще изпрати писмени покани към правосъдния министър Надежда Йорданова и към съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов публично да обсъдят аргументите на страните относно законопроекта за закриването на специализираното правосъдие. По думите на Гешев закриването на спецправосъдието не е съдебна реформа, а юридическа катастрофа. Той отново разкритикува и решението за намаляването на бюджета на прокуратурата с 20 млн. лева, които бяха пренасочени към БАН. Според него това е политически натиск.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във