Банкеръ Daily

Общество и политика

Гешев: Не проверяваме частни бизнеси, а крадливи политици

Прокуратурата няма отношение към темата за нова Конституция и свикване на Велико Народно събрание. Това обяви пред Нова телевизия главният прокурор Иван Гешев. Тези въпроси били в полето на политиците.

"Това е политическият дневен ред. За мен са важни въпросите за българските граждани, а те са – ще се решат ли проблемите с убийствата на пътя от дрогирани и пияни шофьори, както и много други въпроси, които българската прокуратура е поставила пред Народното събрание и законодателната власт. Ако поискат становище от прокуратурата, ще дадем своето становище”, каза Гешев.

След започналата мащабна проверка на сделките от приватизацията, обвинител номер едно определи като фалшива новина твърденията, че ще се посегне на частни бизнеси. "Тук се развива поредната пропагандна кампания или както е модерно да се казва фейк нюз. А тя е в посока, че едва ли не проверяваме работещи предприятия, работници, работещи бизнеси, собственици на работещи бизнес", обясни той.

До момента от ДАНС към Върховната касационна прокуратура са постъпили материали за 28 сделки. И предстои да бъдат образувани досъдебни производства, при установени нарушения.

"Ние проверяваме крадливи български политици и държавни служители, които са нарушили преди доста време служебните си задължения и са приватизирали, откраднали незаконно държавна собственост. Това е поредната фалшива новина, с която се опитват да плашат нормалния бизнес. В България частната собственост е неприкосновена", подчерта главният прокурор.

Гешев отговори на основните организатори на протестите с искане за неговата оставка. "Отровното трио" настоя Министерският съвет да даде информация дали обвинител номер едно живее в резиденция „Бояна”.

"Аз живея в държавен имот по препоръка на всички български служби за сигурност. Казвам – всички български служби за сигурност, включително и НСО, като семейството ми плаща наем на пазарни цени и мисля, че това е достатъчно. Под този храст няма да излезе заек”, категоричен е главният прокурор. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във