Банкеръ Daily

Общество и политика

Гешев настоява за публично обсъждане на искането за отстраняването му

Главният прокурор Иван Гешев е изпратил писмо до Висшия съдебен съвет, в което настоява да се разгледат публично и по същество двете искания за неговото отстраняване. Едното е на настоящия правосъден министър Надежда Йорданова, а другото на предшественика ѝ в служебното правителство - проф. Янаки Стоилов.

От думите му до ВСС се разбира, че разглеждането по същество на сигналите е единствената възможност да се затвори веднъж завинаги страницата с политическите инсинуации и атаки, които текат срещу него вече трета година, т.е. още с номинирането му.

Обсъждането по същество на аргументите на Йорданова и Стоилов ще се яви не само възможност главният прокурор да защити собственото си достойнство от постоянните политически и медийни атаки от страна на определени олигархично-икономически кръгове, чиито подчинени изпълнители понастоящем са в изпълнителната власт, но така защита ще получат и всички прокурори, следователи и съдебни служители, които често стават обект на неправомерни политически и лобистки атаки. 

От писмото на главния прокурор се разбира още, че макар да е министър на правосъдието Йорданова спешно трябва да позапълни пропуските си от лекциите в Юридическия факултет. 

В писмото се казва, че сигналът на министъра на правосъдието Надежда Йорданова показва дълбоко непознаване на конституцията и законите.

"Въпреки множеството недостатъци на предложението, юридическата му несъстоятелност и политически аргументи, нарушаващи принципа за разделение на властите, Ви моля, да го разгледате по същество, включително и внесеното на 16.07.2021г. от г-н Янаки Стоилов (към онзи момент служебен министър на правосъдието) предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор на Република България Иван Гешев поради наличие на обстоятелства по чл. 129, ал. 3 т. 5 от КРБ", пише в писмото.

"По този начин ще имам възможност, в рамките на открита процедура и при максимална публичност пред Вас и пред българското общество, да взема отношение по всяко едно от твърденията на министъра на правосъдието, предшествани от ежедневни, но задочни нападки в медиите, уронващи престижа на съдебната власт и нарушаващи основни европейски ценности като върховенството на закона и разделение на властите", казва още Иван Гешев.

"Това е единственият законен начин, по който бих могъл да защитя от постоянните политически и медийни атаки от страна на изпълнителната власт не само своята чест и достойнство, но и тази на всеки прокурор, с което ще бъдат опровергани твърденията на министър Йорданова и изпълнителната власт", посочва главният прокурор. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във