Банкеръ Daily

Общество и политика

Гешев може и да обсъди причините за исканата му оставка

Ние имаме съвпадение с правителството на Кирил Петков за нулева толерантност към корупцията и престъпността, каза главният прокурор Иван Гешев пред медиите, след като присъства на представянето на изследване "Противодействие на битовата престъпност и повишаване доверието към полицията", изготвено от Центъра за изследване на демокрацията.

Във връзка с поисканата му оставка от новоизбрания правосъден министър Надежда Йорданова той коментира, че ако тя му посочи конкретни причини заради които да напусне поста, той ще ги обсъди и ще си каже мнението.

Иван Гешев добави, че досега има само политически изявления, без конкретни примери защо той да си подаде оставката.

По повод изказаното от Йорданова намерение да поиска програмен бюджет за прокуратурата, главният прокурор каза, че се надява това да не е опит за натиск върху съдебната система. По думите му такова нещо би противоречало на основни европейски принципи.

Попитан дали може президентът да бъде мост между прокуратурата и МВР за изглаждане на различията между тях, главният прокурор отговори, че той няма различия и че е поканил вътрешния министър Бойко Рашков на среща, но не е получил отговор. И уточни, че персонализирането на проблемите между институциите води до проблеми с престъпността и нейното повишение.

"Президентът е обединител, символ на обединението на нацията, той има определени правомощия в Конституцията и в изпълнение на тези правомощия той може да извърши каквото прецени в интерес на българските граждани. Аз съм сигурен, че българският президент Радев работи в тази насока", допълни Гешев.

Главният прокурор коментира още, че административните ръководители на прокуратурите по места в страната забелязват ръст на всички видове престъпност. Той отбеляза отново нарушеното взаимодействие между МВР и държавното обвинение.

По време на събитието на Центъра за изследване на демокрацията обаче зам.-главният секретар на МВР Стоян Темелакиев заяви, че координацията и взаимодействието с окръжните и районните прокуратури е на добро ниво и се работи добре. На това главният прокурор Иван Гешев отговори, че има данни за това как директор на ОДМВР се вижда "нелегално" с окръжен прокурор, за да не го уволнят и че неофициално полицаи от икономическа полиция са обяснили, че не могат да отидат на събитие с представители на прокуратурата, защото им е забранено. Според него тези и други примери противоречат на правовата държава, европейските ценности, законите и Конституцията.

Иван Гешев добави, че не се съмнява в статистиката на МВР за престъпността, но прокуратурата щяла да изготви своя статистика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във