Банкеръ Daily

Общество и политика

Гешев: Мафия сме, защото внесохме светлина в мрака

"Мафия сме, защото внесохме светлина в мрака, с дела, а не с думи, както е заветът на Апостола на свободата Васил Левски."Tова заяви главният прокурор Иван Гешев по време на Националното съвещание на прокуратурата на тема "Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежкото нарушение на върховенството на закона съгласно чл. 7 от Договора за Европейския съюз", което се провежда в резиденция "Бояна".

Съвещанието започна с химните на България и на Европейския съюз. Главният прокурор посочи, че държавното обвинение е подложено на атаки от всякакъв характер. А според него прокуратурата е наричана мафия, защото не допускала двойни стандарти - едни за хората с влияние и други за останалите българи, защото се е справила с телефонните измами, защото кражбите са намалели, защото с уведомление на прокуратурата са замразени над 3 млрд. лв. и то без последните медийно известни случаи от началото на годината.

По думите на Иван Гешев прокуратурата е наричана мафия и заради това, че е спряла процеса България да се превърне в бунище и е арестувала наркопласьори, както и закрилящи ги полицаи. Обвинител номер едно допълни и че прокуратурата, за пръв път след промените през 1989 г., е повдигнала обвинение на действащ министър и зам.-министър, както и че заради внесени в съда дела, в чужбина се укриват едни от най-влиятелните хора.

"Това е причината ние да сме лоши за лошите, което означава само едно, че сме добри за българските граждани и обществото, за тези, които ни плащат заплатите и това е единственото важно. Означава, че си вършим добре работата", категоричен е Гешев.

Той добави, че политическите атаки и опитите да бъде унищожена прокуратурата са нормални, макар и под прикритието на борба за демокрация, при тези обстоятелства.

"Всички ние сме тук, защото е достигната червената линия, а тя е застрашено върховенство на правото, неделима част от което е независимостта на българската прокуратура", каза още главният прокурор.

Преди началото на срещата активисти на "Да, България" посрещаха участниците в събитието. Активистите се опитваха да раздават на пристигащите с автомобили участници листовки с речта на председателя на "Да, България" Христо Иванов, който вчера отправи апел към прокурорите да не бъдат декор и статисти.

На мястото имаше засилено полицейско присъствие. След преговори, полицията допусна няколко от активистите да оставят листовки върху колите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във