Банкеръ Daily

Общество и политика

Гешев: Имаме дарбата да ликвидираме всички ефективни структури

Бюрото за защита на свидетели е ефективна структура, но в България имаме дарбата да унищожаваме работещите структури. Това каза главният прокурор Иван Гешев пред журналисти в парламента. Той заяви, че уважава Народното събрание и изрази убедеността си, че и парламентът уважава съдебната власт.

"Помолих на предишното заседание, ако е възможно, да бъдем поканени своевременно, когато има важни въпроси, които следва да бъдат обсъждани. Получих обаждане, за което благодаря, сутринта около 9 часа. Става въпрос за около 5 часа. Надявам се, че следващия път няма да ме поканят половин час преди дебата, защото няма да имам обективна възможност да се явя. Бях осигурил присъствието на г-жа Филипова, но успях в рамките н 4-5 часа да стигна до София. Темата е важна за българските граждани и е важна за прокуратурата. Затова се постарах да дойда пред правната комисия. Българските граждани имат право да знаят гледната точка на прокуратурата", посочи още Гешев.
 
Обвинител номер едно коментира доклада за прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство за периода 1 януари 2020 г. – 30 юни 2021 г. "Становището на прокуратурата е, че унищожаването на  Бюрото по защита ще доведе до проблеми в борбата с престъпността и не само това - цената ще бъде платена от българските граждани. Полза ще имат само мафията и организираната престъпност. За мен може да бъде обяснимо, ако тези идеи са резултат от предизборната обстановка, в която се намираме от една година. Може да бъде обяснимо, но не може да бъде прието", заяви Гешев. Той изрази надежда накрая да надделее "чувството за държавност".

По думите му се готви унищожаване на Бюрото и професионалния му капацитет. Така ще бъдат застрашени защитавани и охранявани лица, а полза ще имат "мафията и организираната престъпност".

Главният прокурор обяви, че знае, че Бюрото охранява един защитен свидетел по делото срещу обвиняемия и укриващ се в чужбина бизнесмен Васил Божков. За миналата година са били охранявани 20 души, като някои са отказали охрана.

Facebook logo
Бъдете с нас и във