Параграф22 Daily

Общество и политика

Гешев и Йорданова в люта схватка на ринга на ВСС

 

С иронични шеги и злобнички закачки започна заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет, на което ще бъдат разгледани две искания за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Остри стрели си размениха страните по дебата - обвинител №1 Гешев, който предвкусва обреченият на безрезултатност край на дискусията и правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова, която до последно защитава искането си. Преди началото на заседанието Гешев пожела успех на Йорданова, а тя му отговори, че успехът е за доброто на обществото .

Гешев заяви, че това искане представлява политически твърдения за личността на главния прокурор и просто цитиране на закони. Исканията и основанията за прекратяването на мандата са смешни, дори за студенти по право. Сигурен съм, че юридическата общност се забавлява, каза Гешев. Според него искането за предсрочно прекратяване на мандата му може да бъде обосновано с конюнктурни политически цели. Това искане е за политически удобна смяна на главния прокурор, каза Гешев. Втората цел е да се злепостави ВСС, посочи той. 

Ако Министерството на правосъдието иска промяна в Конституцията, има ред за това. Но явно някой не е прочел основния закон. Да се ползва “антипрокурорската търсачка Гугъл” за доказателства не е сериозно, каза още Гешев и отбеляза, че няма от какво да се притеснява, дори целият инструментариум да бъде насочен към него. 

По-рано днес той поиска ВСС да публикува на интернет страницата си внесено от него на 12 май становище относно предложение на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов за предсрочното му освобождаване от длъжност, както и постановление на Специализираната прокуратура от януари за отказ да се образува досъдебно производство. В него той възразява по всеки пункт от предложението на Янаки Стоилов и уточнението към него, внесено през април от министъра на правосъдието в оставка Надежда Йорданова.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във