Банкеръ Daily

Общество и политика

Гешев: Христо Иванов с гумената лодка си мисли, че щурмува Зимния дворец

Опитът на един, засега неуспял политик, да щурмува Зимния дворец, е неуспешен към този момент поради няколко причини. Най-малкото това не е Зимния дворец, вътре не е Каренин*, той е с гумена лодка, а не с Аврора. Явно се опитва да установи работническо-селска власт. Дали ще успее, не мога да ви кажа.  Това заяви главният прокурор Иван Гешев от Габрово във връзка с морския десант на Христо Иванов до брега на парк "Росенец" и последвалата реакция от страна на президента.

"Прокуратурата няма намерения да бъде въвличана в дребни политически игрички. Наближава година на избори. Явно влязохме в предизборна ситуация доста по-рано. Какво правят политиците, мен не ме интересува. Политиците правят това. Ако българските граждани го оценяват, да гласуват. Правят най-доброто, за да постигат политически ефекти. Политиците не ме интересуват, независимо дали става въпрос за това лице с гумената лодка или президента, или за министър-председателя, прокуратурата си върши работата на база събрани доказателства. Политическите последствия не ни интересуват. Не очаквайте от нас да прави политически изказвания. Да коментираме политици и да влезаме в тяхната игра, защото те искат да се чувстват значими", коментира главният прокурор.

Според него ситуацията е смешна, а поведението на служителите на НСО трябва да бъде обект на  вътрешна проверка. 

В същото време съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов призова на днешното заседание на комисията, която определя допълнителните охраняеми лица от Националната служба за охрана, да бъде "даден еднозначен и подробен отговор за взетите решения, мотивите за тях, кой как е гласувал". Спешното заседание беше свикано от президента Румен Радев, който вчера в обръщение пред медиите обяви, че НСО трябва да спре да охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от партията Делян Пеевски.

Заседанието бе свикано, след като във вторник Христо Иванов и негови съпартийци се опитаха да стигнат до плажа в база "Росенец", но не бяха допуснати от охранители, които Радев обяви, че са от НСО. Това накара държавният глава да поиска правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парка "Росенец", сред които е т.нар. лятна резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

* Руският премиер по време на Октомврийската революция е Керенски, а Каренин е герой на Толстой - съпругът на Ана Каренина (бел. ред.).

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във