Банкеръ Daily

Общество и политика

Гешев: Евродокладът за върховенството на закона е "реалистичен"

Главният прокурор Иван Гешев и ръководството на прокуратурата оцениха представения днес доклад на Европейската комисия за върховенството на закона като "реалистичен".

В съобщението на прокуратурата обаче са пропуснати констатациите на ЕК, за липсата на отчетност на главния прокурор, липсата на възможност за ефективното му наказателно разследване и значителното му влияние в съдебната система. 

Вместо това, държавното обвинение изтъква "дадената от ЕК положителна оценка за наличието на „засилената дейност по разследване“ в България. Според Гешев и компания тя потвърждава приноса на Специализираната и на Апелативната специализирана прокуратура за увеличаване на делата по отношение противодействието на корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност. Като положителна се приема и оценката за постигнатия напредък относно финансовото и кадрово обезпечаване на специализираното правосъдие.

"Положителен е и фактът, че за втора поредна година Комисията не представя доклад по Механизма за сътрудничество и проверка. Това е показателно за неотменимостта на постигнатия напредък от Република България в областта на реформата на правосъдието и противодействието на организираната престъпност и корупцията", казват от прокуратурата.

Странно или не, не е пропуснат факта, посочен от ЕК, че окончателните присъди по нашумели дела остават ниски.

"Многократно българската прокуратура е споделяла експертни становища за необходимостта от законодателни промени, които биха ограничили тежкия формализъм в наказателния процес у нас, както и за нуждата от актуализиране съобразно новите реалности на наказателното законодателство. Напълно споделяме препоръката на ЕК за въвеждането на изрична уредба на дейността по лобиране и очакваме, че тези въпроси ще бъдат във фокуса на вниманието на представителите на законодателната и на изпълнителната власт. Убедени сме, че единствено конструктивното взаимодействие между всички отговорни институции може да осигури нужния консенсус за отговаряне на препоръките в Доклада на ЕК относно върховенството на закона за 2021 г. Прокуратурата и занапред ще продължи да дава своя принос за реформата в съдебната система, като същевременно ще отстоява независимостта й като най-голямата гаранция за върховенство на правото в Република България", завършва позицията на държавното обвинение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във