Банкеръ Daily

Общество и политика

Гешев е готов още през август да отчете дейността на прокуратурата пред депутатите

Главният прокурор Иван Гешев е уведомил с писмо председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, че ще изпълни задълженията си за представяне пред депутатите информация за дейността на Обвинението по прилагането на закона.

Съгласно регламентираната организация на информационната дейност в прокуратурата статистическата информация за дейността на всички прокуратури в страната се събира и обобщава с периодичност - първо тримесечие, първо шестмесечие, деветмесечие и годишно. Обобщената информация за образуването, движението и приключването на преписките и делата в държавното обвинение за първото полугодие на 2020 г. ще бъде изготвена в началото на месец август 2020 г., посочва в писмото си Гешев, изразявайки готовност да представи резултатите още в началото на месец август.

В случай че Народното събрание прецени, че е необходимо представянето на доклад за дейността на прокуратурата за деветмесечието на настоящата година, обобщената информация за този период ще е изготвена след средата на месец октомври 2020 г. Поради това докладът за този период може да бъде представен пред народните представители в края на месец октомври.

"България е република с парламентарно управление и Народното събрание е най-висшият ѝ орган, призван да осъществява народния суверенитет. Изразявам уважението си към избраните да представляват българския народ и в качеството си на главен прокурор на Република България имам честта периодично да Ви информирам за резултатите от дейността на ръководената от мен структура, на която Конституцията е възложила да следи за спазването на законността в защита правата и законните интереси на българските граждани“, пише Гешев до Караянчева.

По-рано днес депутатите приеха предложението на БСП главният да бъде изслушан в парламента. "За" гласуваха 179 народни представители и само един - "против". Гешев трябва да изготви и представи пред народните представители доклад за дейността на Обвинението за периода януари - август 2020 година.

Искането на социалистите бе внесено в сряда. Мотивите са, че обвинител номер едно често нарушава презумпцията за невинност. От левицата уточниха, че не се отказват от искането за оставката на Гешев.

Оказа се обаче, че главният прокурор е излязъл в отпуск на 20 юли и ще почива до 9 август. Новината е потвърдена от прокуратурата. Затова се появиха опасения, че изслушването му в парламента едва ли ще се проведе преди септември.

"Главният прокурор работи най-добре, когато е в отпуск. Тогава има възможност да се заеме с работа по стратегическите приоритети на прокуратурата - борба с корупцията по високите етажи на властта, борба срещу организираната престъпност и противодействие на битовата престъпност", са обяснили от пресслужбата на държавното обвинение.

В сряда освен левицата, оставката на Гешев беше поискана и от "Да,България!". Лидерът на "Да,България!" Христо Иванов настоя премиерът Бойко Борисов да нареди на правосъдния министър Данаил Кирилов да инициира дисциплинарна процедура срещу главния прокурор.

Междувременно 15-и ден продължават протестите на жълтите павета със скандирания "Оставка" и "Гешев е позор". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във