Банкеръ Daily

Общество и политика

Германски медии: За Борисов положението не изглежда добро

През последната година срещу Борисов се обърна не само голямата част от българското общество, но и външни партньори.

За Борисов положението не изглежда добро.  Освен корупционните разкрития в последните месеци и информацията, че лидери на опозицията са били подслушвани, Съединените щати също видимо се разграничават от Борисов, пише австрийският всекидневник , отбелязва и австрийският “Дер Щандарт”..

“Наскоро администрацията на Джо Байдън наложи санкции срещу високопоставените правителствени служители Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов, бившия хазартен бос Васил Божков, бившия депутат, медиен магнат и олигарх Делян Пеевски и бившия шеф на тайните служби Илко Желязков заради обвинения в корупция.”, се казва в публикацията. 

През последната година срещу Борисов се обърна не само голямата част от българското общество, но и външни партньори, пише пък Дойче Веле.

"Протестите канализираха общественото недоволство и му дадоха ясно изражение", казва политологът Димитър Ганев пред ARD. 60 процента от населението подкрепиха миналогодишните протести и се създаде атмосфера на нетърпимост към правителството на Борисов. 

След провала на опитите да се сформира кабинет след парламентарните избори на 4 април, властта бе поета от служебен кабинет. А той успя да привлече сериозно внимание като “систематично преследваше корупцията и откри невнесени задължения към бюджета в размер на милиарди.

"Бяхме много мотивирани и искахме да покажем на обществото, че политика с нулева корупция ще ни изведе напред", казва служебният министър на икономиката Кирил Петков. Петков е уверен, че и следващият кабинет ще запази същия курс - на управление “без корупция”.

"Борисов обвинява служебния кабинет в антидемократична политика, терор и репресии. Сега неговата партия ГЕРБ се бори с “Има такъв народ” на Слави Трифонов, отбелязва германската обществена телевизия. Но дори и партията на Борисов да спечели, никой друг няма да се коалира с нея и те ще останат в опозиция", обяснява Димитър Ганев пред германското издание.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във