Банкеръ Daily

Общество и политика

Германски евродепутат за България: Еврофондовете водят до корупция за отбран елит

Не можем да оправим проблемите на България от Брюксел, но поне можем да обединим сили, смята Даниел Фройнд, съпредседател на Антикорупционната интергрупа в Европейския парламент и депутат от Германия от групата на „Зелените“. Фройнд се включи във вторник в антиправителствения протест, обявен като "Велико народно въстание III".

Той ще участва в предстоящия дебат за върховенството на закона в България, който ще се проведе в пленарната зала на Европарламента на 5 октомври и ще сподели впечатленията си от разговорите си тук и видяното на протестите. 

"Забелязвам, че имаме проблем с отпускането на европейските фондове. Това видях вчера на улицата – начинът, по който се отпускат европейските фондове не води до добруване на обикновения човек, а създава корупция за един отбран елит“, заяви Фройнд пред БНР. 

Като се позова на пътуванията си в Унгария, Чехия и България той допълни, че вижда общия проблем в това, че системата, по която се отпускат средства, разчита на механизми на контрол в самите държавите членки.

„И ако държавата куца и не може да се справи – това са общите неща между Чешката република, Унгария и България, в Унгария процесът е стигнал най-далече, на медиите тотално им е наложен хомот от Орбан, правосъдната система – тя коли и тя беси. Най-голямата разлика е, че България реши да се включи в Европейската прокуратура и се надявам по този канал да се подобри ситуацията", коментира Фройнд.

По думите му трябва да спре анализирането на ситуацията и да се пристъпи към действия. 

"Наблюдаваме, че към ръководители от Европейската народна партия като Орбан и Борисов са милостиви откъм критика, няма никакви санкции. ЕНП в момента дефакто прави антиевропейска пропаганда и толерира корумпирани системи. Това от страна на Европа е огромна грешка. И кризата се разпростира, защото все повече държави попадат в този капан. Това е грешка на Ангела Меркел, включително", посочи още Даниел Фройнд.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във