Банкеръ Weekly

Общество и политика

ГЕРМАНСКИ БАНКИ СЕ БОРЯТ ЗА МЯСТО ПОД АМЕРИКАНСКОТО СЛЪНЦЕ

Летните горещини и секскандалът около Бил Клинтън не попречиха на внимателните наблюдатели на Wall Street да забележат стремежа на президента на Dresdner Bank Бернхард Валтер да съчетае приятното с полезното по време на отпуска си, прекаран в САЩ. Шефът на третата по големина банкова група в Германия сондира възможностите да закупи за 10 млрд. щ. долара американската инвестиционна банка Paine Webber. Тези сондажи веднага бяха свързани с опитите на голямата германска застрахователна компания Allianz - на първо място в Европа, да осъществи голяма операция на фондовите пазари в САЩ, закупувайки колкото се може повече акции от Goldmаn Sachs - първа сред банките в света, специализирани в операциите по сливания и покупки. Както можеше и да се очаква, всичко това веднага предизвика раздвижване и сред други европейски банки, които също искат да се настанят на американския финансов пазар.


Заговори се за тайни преговори на президента на Deutsche Bank Ролф Бройер за закупуване на третата по големина бизнесбанка в САЩ JP Morgan за огромната сума от 30 млрд. щ. долара. Във всеки случай по израза на седмичника Бизнес уик очертава се голяма схватка за място под американското слънце.


Оръжията


За специалистите стремежът на европейците за пробив на американския пазар е съвсем ясен.Целта им е да се наредят сред онези големи финансови институции, които ще имат определено влияние в банковия сектор през следващите 5-10 години. За осъществяването на тази цел обаче те трябва да се преборят с големите американски банки, които доминират на пазара, опирайки се на изключителната финансова активност на своята страна. Според едно проучване на Lehman Brothers от средата на 1993 до средата на 1996 г. 71% от всички комисиони, получени за осъществяването на сливания и покупки, както и за пласирането на емисии на ценни книжа са влезли в касите на американски банки.


Ето защо шефовете на германските финансово-кредитни институции отиват на преговори в САЩ, носейки в куфарчетата си солидни оръжия. Точно преди година Dresdner Bank увеличи капитала си с около 1 млрд. щ. долара. Освен това тя получи и четвърт милиард долара от своето участие в германската група Degussa. През първите шест месеца на тази година в банката влязоха сериозни приходи и от участията й в АМВ, в Hapag Life и други. Dresdner Bank разполага и със скрити резерви в портфейла си, които се изчисляват на около 28 милиарда марки. Естествено и Deutsche Bank не отива в САЩ с празни ръце.


Предварителната подготовка


Dresdner Bank атакува американския пазар, след като значително изпревари своя вечен съперник в областта на търговските банки Commerzbank, закупувайки британската Kleinwort Benson, а така също и две компании за управляване на активи - RCM в САЩ и един филиал на Meiji Life в Япония. Но пък Dresdner е далеч след Deutsche Bank, която неотдавна интегрира своя филиал Deutsche Morgan Grenfell, а преди това бе сключила съюз с швейцарските UBS и Credit Suisse. Ако обаче Dresdner успее да закупи Paine Webber, преднината на Deutsche Bank ще намалее значително, тъй като американската банка притежава четвъртата по големина мрежа за дистрибуция на финансови продукти. Това устройва и Allianz с нейните 22% от акциите на Dresdner Bank. Разбира се, картината ще е съвсем друга, ако Deutsche Bank успее да закупи JP Morgan. Освен това все още не се знае какво ще е поведението на големите американски банки: ще се съгласят ли те да отстъпят на европейците място в банковия бизнес в страната?


Има и други бариери


Paine Webber струва 10 млрд. щ. долара, което е пет пъти повече от чистата стойност на активите й. Впечатлява и предполагаемата цена на сделката между Deutsche Bank и JP Morgan - 30 млрд. щ. долара. Струва ли си плащането на такива цени? А и дали ще могат да се интегрират съответните банкови екипи? В САЩ издръжката на персонала е твърде висока, ако искаш да се конкурираш с такива авторитетни компании като Merrill Lynch, Morgan Stanley Dean Witter, Salomon Smith Barney... Данните са достатъчно красноречиви: например през 1997 г. Paine Webber е спечелила 415 млн. щ. долара, докато Morgan Stanley Dean Witter - 2.6 млрд., а Merrill Lynch - 1.9 млрд. щ. долара. Много пари ще трябват за закупуването на звезди в бизнеса. Неотдавна Salomon Brothers се съгласи да даде 25 млн. щ. долара годишна заплата на Джек Грубман - най-големия специалист в областта на телекомуникациите, за да не отиде той в Goldman Sachs. Ще могат ли германските банки да си позволят това? И няма ли дори и сегашните мениджъри в Рaine Webber и JP Morgan да бъдат привлечени с по-високи заплати в големите американски банки? Явно ръководствата на двете европейски финансови институции има върху какво да мислят през тази есен, когато преговорите в САЩ навлязат в решителна фаза.


Алексей Шишов


По материали на чуждестранния печат


Ролф Бройер - президент на Deutsche Bank


ДЕСЕТТЕ НАЙ-ГОЛЕМИ БАНКИ, СПЕЦИАЛИЗИРАНИ В СЛИВАНИЯ И ПОКУПКИ


(първо шестмесечие на 1998 г.)


1998 г. 1997 г. Банка/Страна Обем на осъществените операции (в британски паунди, млрд.)


1. 4. Goldman Sachs - САЩ 37.8


2. 1. Morgan Stanley Dean Witter - САЩ 31.7


3. 3. Warburg Dilon Read - Швейцария, група 26.9


4. 9. Rothschild Group - Великобритания/Франция 22.9


5. 17. Merrill Lynch - САЩ 17.5


6. 6. Schroders - Великобритания 17.2


7. 5. JP Morgan - САЩ 16.9


8. 2. Lazard - Великобритания,Франция,САЩ 16.3


9. 7. Credit Suisse First Boston - Швейцария 14.9


10. - Credit Lyonnais - Clinvest - Франция 14.3


Източник: Acquisitions Monthlу (Великобритания)

Facebook logo
Бъдете с нас и във