Банкеръ Daily

Общество и политика

Германски анализатор: България е превзета държава

Даниел Кадик

България е превзета държава, заяви германският политически анализатор Даниел Кадик от фондация "Фридрих Науман" пред "Дойче веле".

Индикаторите за развитие съвсем ясно показват, че Румъния е много по-напреднала от България. Това се вижда се ясно от докладите на Европейската комисия - например по отношение на борбата срещу корупцията, отбелязва Кадик в коментар, посветен на политическите процеси в България.

През последните години Букурещ положи много усилия в тази насока и изпревари България и в икономически план. В дипломатическите среди отдавна се обмисля дали вече не е време двете страни да бъдат разглеждани поотделно, например Румъния да бъде допусната в Шенген сама, предупреждава Кадик. Той посочва, че за разлика от Румъния, където политиката се управлява от партийни цели, в България доминират интересите на отделни групи.

"Тоест, Румъния е партийна демокрация. А България върви по-скоро в посока "превзета държава", посочва Кадик.

Анализаторът изразява и силно притеснение от факта, че хора, известни с ксенофобия и близост до Москва, ще се занимават с въпроси от сферите на икономиката, отбраната и демографията. "Да не забравяме, че Красимир Каракачанов ще отговаря не само за отбраната, а и за вътрешната сигурност. А ние видяхме много добре какво разбира той под вътрешна сигурност - когато дни преди изборите привърженици на неговата партия се опитваха да спрат пристигащи от Турция. Впрочем, хората на Каракачанов са и сред организаторите на Луков марш. А той е бивш агент на комунистическата Държавна сигурност. И такива хора сега са във властта? Честито, България”

"Но има и други въпроси, които будят тревога - така например в коалиционното споразумение не е включена темата за съдебната реформа", посочва Кадик. "Не мисля, че можем да очакваме истински реформи", при положение че в новото правителство отново имаме тясна връзка между Борисов и Пеевски, предупреждава той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във