Банкеръ Weekly

Общество и политика

Германската опозиция иска референдум

Социалдемократическата партия в Германия предложи въпросът за създаването на планирания фискален съюз в еврозоната да бъде поставен на национален референдум. Лидерът й Сигмар Габриел направи предложението на 6 август на пресконференция в Берлин. Според него няма да можем да задържим еврото без обща финансова и данъчна политика... Ние имаме обща валута, но не и единна фискална и бюджетна политика.Габриел обвини директно Ангела Меркел, че се опитва да накара Европейската централна банка да купува обезценени испански и италиански облигации. За социалдемократите тайното насочване на общия европейски дълг през ЕЦБ, което е целта на сегашното правителство, е неправилно.


По време на пресконференцията Габриел не бе чак толкова настоятелен за референдума. Но няколко дни по-рано на страниците на Frankfurter Algemeine Zeitung, както и на сайта на СДП, беше публикувано есе, написано от социалдемократите Петер Бофингер и Юлиан Румелин, в което те категорично призовават за провеждането на народен вот. Двамата смятат, че като най-голям донор в общността Германия трябва да даде пример чрез провеждане на допитване за промяна на конституцията. Авторите освен това настояват да се създаде обща отговорност за правителствените облигации в еврозоната, която да бъде подкрепена от значително задълбочаване на интеграцията.


Социалдемократите очертават две стратегии за преодоляването на финансовата криза на Стария континент. Първата е връщане към националните валути, което обаче би довело до непредвидими колебания на валутните пазари. Втората е институционална консолидация и създаване на една обща финансова, икономическа и социална политика в еврозоната. По всичко личи, че формацията на Габриел започва да се подготвя отрано за изборите през 2013 година.


Програмата на Социалдемократическата партия беше нападната яростно от християндемократите на Меркел, както и от техните коалиционни партньори - либералната Свободна демократична партия. Говорителят на Меркел Георг Щрайтер дори заяви, че евентуален референдум е далеч в бъдещето, докато купуването на еврооблигации от ЕЦБ е в рамките на нейния мандат. От своя страна синдикалният лидер Михаел Майстер каза, че предложението на СДП означава германските работници, пенсионери и предприемачи да плащат за дълговете на останалите страни членки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във