Банкеръ Weekly

Общество и политика

ГЕРМАНСКАТА МАРКА ОТНОВО НА ДЪНОТО

На инфарктни кардиограми приличаха графиките на щатския долар в понеделник и в първата половина на миналия вторник. След това амплитудите се снижиха и в последните часове на търговията на американския пазар движенията се ограничиха в тесни граници. Икономическите данни от САЩ и Европа бяха в рамките на очакванията и не тревожиха повече валутната търговия. Преобладаваха корекциите в кросовете, както по правило се случва в периодите без изразена тенденция. След като кризата около Ирак и сексуалният скандал около Клинтън получиха благоприятно за момента разрешение, участниците в пазара започнаха да приключват старите си позиции и предпазливо да градят нови. Търговията се оживи към края на седмицата, а по традиция с най-голям интерес се очакваха данните за заетостта и процентът на безработните в САЩ.


От европейските валути най-чувствителна беше корекцията на швейцарския франк традиционната световна резервна валута. През февруари той поддържаше неприлично високи стойности, въпреки почти символичния сконтов процент от 1% годишно и непрекъснатата намеса на централната банка на местния паричен пазар. Единственият движещ мотив на купувачите на швейцарски франкове беше осигуряване срещу евентуален военен конфликт в Ирак, колебанията около съдбата на еврото и съдебните действия срещу президента на САЩ. След като основните въпросителни намериха своя отговор, франкът беше продаден, особено спрямо германската марка и щатския долар, поради по-високата доходност на активите, деноминирани в тези валути. Това в края на европейската сесия в петък се изрази в нива 0.8145 CHF/DEM и 1.4940 CHF/USD.


Британският паунд се търгуваше доста силно миналата седмица и въпреки че Английската централна банка не повиши основния лихвен процент, за първи път от 30 януари 1998 г. насам паундът проби нивото 3 DEM/GBP, а в Европа търговията с него в петък приключи с котировки 2.9985 DEM/GBP и 1.6340 USD/GBP.


Най-слабата валута през изминалата седмица беше германската марка


В началото на периода тя получи известна подкрепа след преизбирането на социалдемократа Герхард Шрьодер за премиер на провинция Долна Саксония. Той вече заяви намерението си на предстоящите на 27 септември президентски избори в Германия да се състезава с Хелмут Кол за канцеларския пост. Жизнеността на марката бе стимулирана и от изявлението на Ханс-Юрген Кьобник, член на УС на Бундесбанк, който заяви, че бягството от валутите на страните членки на Европейската валутна решетка към швейцарския франк и английската лира е неоснователно. Междувременно се разбра, че нивото на безработица в Германия през февруари е достигнало 12.6%, или 4.82 млн. души. А централната банка за пореден път остави непроменен лихвения процент по репооперациите, който е 3.3% годишно. След протестите по повод на огромния брой безработни се появи и интервюто на члена на УС на Бундесбанк Клаус-Дитер Кьохбахер пред брюкселския седмичник Гласът на Европа. Той заяви, че не вижда причини за повишение на основните лихвени проценти в Германия през тази година и отбеляза, че на практика дори съществуват условия за намаляването им. Кьохбахер добави, че ако не е било увеличението на ставката за ДДС, нивото на инфлация в страната би останало под 1 процент. Резултатът не изненадва - атакуваното от две седмици ниво 1.8300 DEM/USD беше пробито, а европейската сесия на валутата приключи с котировка 1.8350 DEM/USD.


Щатският долар запази добрата си форма. Възобновилите се страхове, че кризата в Азия навлиза в нова фаза, и усещането на участниците във валутните пазари, че японското правителство няма намерение да въвежда допълнителни данъчни стимули за възстановяване на икономиката, подкрепиха американската валута. В средата на седмицата управителят на Федералния резерв Алън Грийнспън говори пред бюджетната комисия на Конгреса за положението в Азия и за ролята на Япония като един от стълбовете на икономическото възстановяване в района. Това изказване беше направено, докато Грийнспън мотивираше искането МВФ да бъде финансиран с около 18 млрд. щ. долара. В края на февруари Грийнспън изложи пред Конгреса вижданията си за икономическото развитие на САЩ. Но коментарът му от вторник, че влиянието на азиатската криза върху икономиката на страната няма да е толкова голямо, наведе валутните пазари на мисълта, че Федералният резерв може и да повиши основния лихвен процент до края на годината, ако това се наложи. А публикуваните в петък данни за заетостта през февруари показаха, че работещите по ведомост (без заетите в селскостопанския сектор) са се увеличили с 310 хил. души в сравнение с януари (при прогноза 250 хил. души), а безработните са 4.6 процента. Цифрите показват, че пазарът на труда се запазва твърде силен, а средните надници, респ. заплати, също бележат ръст спрямо предходния месец. Без да са категорична индикация за наличието на инфлационен натиск, все пак данните са доста добри и навеждат на мисълта за възможно повишение на лихвените проценти до края на годината.


Япония беше разтърсена от поредния скандал


В началото на седмицата заместник-министърът на финансите Ейсуке Сакакибара беше обвинен в незаконни действия и в оказване на натиск върху брокерска къща да компенсира загубите от инвестиции на негов приятел. Това веднага понижи котировките на йената спрямо щатския долар. По-късно се разбра, че не става въпрос за Ейсуке Сакакибара, а за Такаши Сакакибара, заместник-директор на отдела по ценни книжа в Министерството на финансите. В четвъртък той и Тошио Мияно, старши търговски инспектор в Надзорната комисия по ценни книжа и фондови борси, бяха арестувани по подозрение за незаконно получаване на подаръци и присъствие на банкети и забавления, давани от Nomura Securities Co., Sumitomo Bank Ltd. и Nikko Securities Co., в замяна на правени специални услуги. Напрежението усили предупреждението на финансовия министър на САЩ Рубин, че Япония трябва да положи по-големи усилия за стабилизиране на икономиката си и за подпомагане на държавите от Югоизточна Азия. Той призова нейното правителство да намали корпоративните данъци и данъците върху доходите поне с няколко трилиона йени. Възродените опасения, че кризата в Азия не е приключила и предстои поредният рунд, оказаха негативно влияние върху японската йена, която в петък сутринта падна до 127.82 JPY/USD. Все пак убеждението на участниците в пазара, че правителството ще направи всичко възможно, за да задържи нивото на сборния индекс NIKKEI 225 около 18 000 точки до балансовото приключване на фискалната 1997 г., предпази валутата от по-големи загуби. Силните данни за заетостта в САЩ обаче дадоха нов тласък на щатския долар и европейската сесия приключи с котировки 128.30 JPY/USD и 69.95 JPY/DEM.


Българският лев изкара една спокойна следпразнична седмица. Междубанковата търговия премина без емоции, при сравнително скромния среднодневен оборот от 67.5 млн. г. марки и 65% участие на щатския долар в него. Обемите купена и продадена валута бяха балансирани, а увеличеното присъствие на щатския долар в сключените сделки навежда на мисълта, че финансовите институции очакват повишение на котировките му на международния междубанков валутен пазар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във