Банкеръ Daily

Общество и политика

Германия може да се сблъска със сериозен дефицит на храна

В снабдяването с храни в Германия може да възникне сериозен дефицит. Хранително-вкусовата промишленост на страната преживява най-голямата криза след Втората световна война, пише Die Welt.

"Съществува заплаха от значителен дефицит на храни при снабдяването на хората с продукти за храна в Германия. Ситуацията е повече от сериозна", се казва в открито писмо на представители на хранително-вкусовия отрасъл, изпратено до германското правителство.

Немските производители на замразени и свежи продукти предупреждават за риска от прекратяване на дейността в близко бъдеще заради високите цени на енергоносителите. И сега някои компании рискуват да се окажат на прага на банкрут. За да останат на повърхността, предприятията призовават държавата да им окаже финансова помощ.

"Хранително-вкусовата промишленост преживява най-сериозната си криза от годините след приключването на Втората световна война", подчертават представителите на отрасъла.

Инициатори на обръщението към правителството са: Немският институт за замразени продукти (DTI) и Асоциацията на немските хладилни складове и логистични компании. Документът е  подписан от още пет други обединения от хранително-вкусовата промишленост, включително Асоциацията на месната промишленост, Федералната асоциация на производителите на риба и Немската асоциация за търговия с плодове.

На 20 септември канцлерът на Германия Олаф Шолц също предупреди, че 2023 година може да бъде по-сложна от тази заради цените на енергоносителите и храните. По неговите думи, конфликтът в Украйна предизвика "многостранна криза", която най-силно е засегнала страните от глобалния юг. Но кризата може също така да засегне и водещата икономика в Европа - Германия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във