Банкеръ Daily

Общество и политика

Гергов с коронавирус, не присъства на конгреса на БСП

Един от големите противници на Корнелия Нинова отсъства от 50-ия юбилеен конгрес на БСП. Пловдивският лидер на партията Георги Гергов не се появи, като по информация на негови другари на форума той е болен от Covid-19. Болни са и съпругата му, както и майка й. Вчера Гергов призова за единство  в името на партията и обяви, че подава ръка на Нинова, уважавайки избора й за лидер.

50-ият конгрес на БСП бе открит от лидера на партията Корнелия Нинова. Прозвучаха химните на България и Европейския съюз и Интернационалът.

По предложение на залата в ръководството на конгреса влязоха Сергей Станишев, Георги Пирински и кметът на Перник Станислав Владимиров. Предложение имаше и за Михаил Миков, но той си направи отвод.

Начело на ръководството на конгреса е Корнелия Нинова. В залата са всички досегашни опоненти на Нинова - Кирил Добрев, Валери Жаблянов, Красимир Янков.

При откриването на форума в залата бяха 793 от избраните 976 делегати и Нинова обяви, че има кворум.

По програма същинската работа на конгреса започна с политически доклад на лидера на БСП Корнелия Нинова. Най-важната задача пред първото заседание на 50-ия конгрес на партията е да избере членове на Националния съвет.

В обедната почивка на конгреса ще се проведат делегатски съвещания, на които областните структури на партията ще излъчат по един делегиран представител в Националния съвет.

В 19.30 ч. ще започнат изборите за членовете на Националния съвет. Делегатите ще избират в две листи – основна и младежка. В младежката ще бъдат кандидатите за членове на Пленума до 35 години. Те трябва да са не по-малко от 20 % от състава на Националния съвет.

Делегатите на 50-ия конгрес ще трябва да изберат и председател и членове на Общопартийната контролна комисия.

На вниманието на делегатите се поставят резолюция срещу проявите и настъпването на неофашизма и неонацизма в Европа, както и политическа декларация за развитието на БСП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във