Банкеръ Weekly

Общество и политика

ГЕРГЬОВДЕН - ДРУГОТО ЛИЦЕ НА ПЕТЪР СТОЯНОВ

Все повече бият на очи напоследък топлите чувства между движение Гергьовден и президента Петър Стоянов. За три седмици държавният глава успя да приеме два пъти представители на партията на Любен Дилов-син. На втората среща, проведена на 18 април, от Гергьовден представиха проучване на НЦИОМ, според което 83 на сто от симпатизантите на движението харесват и Петър Стоянов. Поддръжниците на държавния глава и на Дилов-син си приличали, общо взето, по всички критерии - по възрастова група, образование и т.н. Сигурно затова гергьовци ще продължават разговорите с президента и по време на предизборната кампания, както те самите обявиха.
Няколко основни тези на движението се избистриха окончателно през последните дни. От една страна, Гергьовден заявиха, че Царят е гол, а от друга - че президентът Стоянов дал най-правилната оценка за Симеон Кобургготски. Стана ясно също така, че хората на Любен Дилов-син не смятат, че изборите ще бъдат фалшифицирани или поне не повече от допустимото. Май това е първата партия, която излиза с подобно становище. Досега всички, които по някакъв начин се опитват да се разграничат от СДС, в хор тръбят, че вотът ще е подменен. Ако се дръпне чертата след тези изказвания, става все по-ясно, че гергьовци работят за сините редици или поне за част от тях, като лансират подходящите тези в подходящото време.
Целта ни не е толкова да влезем на всяка цена в парламента, а да накараме хората да гласуват, обяви Дилов-син след разговора с Петър Стоянов. Ако движението не преодолее четирипроцентната бариера, то гласовете за него ще прелеят в полза на по-големите партии.
Според упоритите слухове, партията на Дилов-син и ВМРО ще се явяват заедно на изборите въпреки всички декларации и от двете страни за самостоятелно участие. Все още обаче текат преговори и изчистване на позициите вътре в двете формации. Преди Симеон официално да се включи в политиката, много сценарии вкарваха и ВМРО, и Гергьовден в царския вариант. Само че хората на Дилов още от самото начало свириха отбой. След като царят декларира намеренията си, се изясни, че по една или друга причина и ВМРО няма да се впише в схемата на монарха. Това може да изиграе положителна роля и в бездруго близките отношения между ВМРО и гергьовци.
Ден след срещата с партията на Дилов-син, на 19 април, президентът Петър Стоянов прие и ВМРО. Официално обявената тема на разговора бе предложението на воеводите за Договор за приятелство, добросъседство, сътрудничество и сигурност между България и Македония.

Facebook logo
Бъдете с нас и във