Банкеръ Daily

Общество и политика

Герджиков ще съветва депутатите за законопроекти

Председателят на 39-ото Народно събрание и професор по гражданско и търговско право в СУ "Св. Климент Охридски" Огнян Герджиков, който бе и служебен премиер, оглави днес Консултативния съвет по законодателство към председателя на 44-ия парламент Димитър Главчев.

Съветът ще има консултативен характер и по предложение на Герджиков в него ще участват проф. Васил Мръчков, който председателства първия такъв съвет и сега е поканен за зам.-председател, проф. Анелия Мингова, която е била депутат от НДСВ и председател на правната комисия в 39-ия парламент, както и проф. Валери Димитров, който също е бил депутат от НДСВ и председател на икономическата комисия в същото Народно събрание. В съвета са поканени още деканът на Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Сашо Пенов, проф. Екатерина Матеева и адвокат Даниела Доковска, които също преподават във факултета.

"С известно съжаление не включих имената на Янаки Стоилов и Мишо Миков, за да не се политизира този съвет", обясни проф. Герджиков. В отговор на въпрос на журналисти за работата на парламента той обясни, че българското Народно събрание е рекордьор по законодателни инициативи. Само Кодексът за социално осигуряване, който бил приет през 2000 г., е променян 120 пъти.

На въпрос дали тази седмица има закони за гледане, след като през миналата депутатите заседаваха общо под 2 часа за 3 дни, Главчев заяви, че времето дори няма да стигне. Герджиков пък излезе в защита на ГЕРБ, обвинявани от БСП, че бавят умишлено законопроекти.

"Законотворчеството най-малко търпи бързина, да има непрекъснато работа Народното събрание. Колкото повече работа има, толкова по-зле. Нашите законови актове държат световен рекорд по неустойчивост - Кодекса за социално осигуряване от 1 януари 2007 досега е претърпял 120 промени. Така не трябва да се работи - бързо, това не е състезание на 100 метра", обясни той

Facebook logo
Бъдете с нас и във