Банкеръ Daily

Общество и политика

Герджиков се надява да има редовен кабинет до края на април

Не е добре служебното правителство да продължи работа след края на април. Това коментира пред Дарик радио премиерът Огнян Герджиков. Служебният министър-председател призна, че неговата нагласа е на 27-ми април да предаде поста на следващия премиер в редовно правителство.

Наумил съм си до 27 април да бъда служебен премиер, каза Огнян Герджиков. "Да не дава господ да се продължи животът на служебния кабинет. Това няма да е добре, за никого няма да е добре това нещо. Защото това ще означава, че няма да можем своевременно да сформираме редовно правителство, което не е добре. Много ми се иска да не се случва такова нещо“, каза той.

Освен приоритетната работа по организирането на предсрочните парламентарни избори, премиерът иска минимизиране на таксите при вписванията, както и доклад на всяко 5-то число на месеца от просветния министър за броя на отпадналите от училище ученици, както и причините за това.

На въпрос дали са готови мерките за облекчаване на бизнеса, Герджиков отговори: „Щастлив съм, че успях да стартирам едно такова нещо и вероятно до десетина дни ще е готово проектопостановление, с което всъщност ще се отрежат някои от скритите данъци. Например, в Агенцията по вписванията има такси, които не са оправдани като разходи. Защото таксата трябва да е разходооправдана. А те са много над, като данък. На тях никак не им се иска да им се отнема тази възможност. Защото звучи така много скромно – един промил. Но се оказва, че един промил, когато някой прави дружество и прави непарична вноска и тя е с висока цена... Има такъв случай в Агенцията по вписванията, където той трябва да плати 62 000 лева само заради това, че се прави такава непарична вноска. Това е толкова много пъти над разхода, който е направен за тази непарична вноска, че наистина е скандално. Тези такси трябва да бъдат минимизирани.“

Служебният премиер Огнян Герджиков определи кабинета "Борисов 2" като едно "прилично правителство, което оставя едно не лошо наследство, но и с немалко пробойни в определени насоки и то, както си пролича, например в поддържането на пътната инфраструктура"., като визира инцидента в тунела "Ечемишка". По повод реакцията на Борисов към думите на неговия наследник на поста, че за пет дни в "Ечемишка" е свършена работа за пет години Герджиков изрази изненадата си, че лидерът на ГЕРБ е приел "така лично нещо, което е обективно".
 
По повод ревизиите на министерствата с акцент върху обществените поръчки, Герджиков обясни: "Две седмици не е толкова малко и когато се мобилизира административният капацитет на всяко министерство, може да се свърши доста работа, защото това беше една от основните задачи. Така че няма претенции за изчерпателност и толкова дълбочинен анализ, но тенденциите се наблюдават и те бяха изнесени в доклада", каза служебният премиер. Обобщен доклад за ревизиите Герджиков представи в петък, а резултати от ревизиите се очаква да бъдат публикувани от правителството в понеделник.
 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във