Банкеръ Daily

Общество и политика

Герджиков призова НПО-тата да сформират граждански Изборен борд

Служебният премиер Огнян Герджиков се обърна към неправителствените организации с призив за  активно отношение към провеждането на демократични и честни избори в България и надежда да сформират час по-скоро граждански Изборен борд.

"Тази успешна практика, осъществена по време на предишните две служебни правителства, може и следва да бъде продължена. Гражданският сектор вече заяви в публичното пространство желанието си за предсрочните парламентарни избори да бъде сформиран Изборен борд и аз подкрепям напълно тяхната амбиция. Убеден съм, че неправителствените организации, които наблюдават отблизо изборните кампании и изборите в последните две десетилетия, имат експертизата и гражданската мотивация да партнират на институциите и на българските граждани в желанието им изборите да бъдат честни, прозрачни и проведени по всички законови правила. Нашият неправителствен сектор е достатъчно силен и напорист, за да не оставя ангажираните с изборите институции да се бавят или да неглижират отговорностите си. В много случаи именно гражданските сдружения са помагали на институциите по-добре да работят за целите на демокрацията и обществото", заяви Герджиков.

Премиерът обясни, че приоритет на служебното правителство, ясно зададен и от президента, е провеждането на изборите в спокойна и сигурна обстановка, при спазването на закона.

"Правителството вече разпредели ангажиментите в рамките на своята структура, вицепремиер бе определен да отговаря за цялостната организация и провеждането на изборите. Нашата амбиция е да се справим със задачата по най-добрия начин. Решението на Върховния административен съд да бъдат осигурени машини за гласуване във всички изборни секции налага допълнително усилие", каза още той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във