Банкеръ Daily

Общество и политика

Герджиков не каза нищо за "Властелина на обществените поръчки", недоволни от "Нова република"

Представителите на десния съюз "Нова Република" останаха недоволни от т.нар. ревизия на кабинета "Борисов-2". Днес на специален брифинг в Министерския съвет премиерът Огнян Герджиков представи резултата от инспекциите.

Според хората на Кънев обаче, служебният министър-председател е скрил имената на тези, които стоят зад проблемите във ведомствата. Политическият говорител на "Нова Република" Трайчо Трайков поясни, че не е станало ясно какви санкции са наложени на прегрешилите чиновници. По думите му в ревизията не са засегнати три основни въпроса - Румен Овчаров, Делян Пеевски и машинното гласуване

"Не стана ясно кой е уволнен и кой е отговорен за проблемите с обществените поръчки. Чухме нещо за монополи и картели, но не чухме какво ще направи държавата, за да се пребори с тях. Не чухме кои са представителите на държавата в тези монополи и картели. Не чухме нищо за най-важното и най-пряко задължение на служебното правителство – подготовката за парламентарните избори и спазването на изборния закон", разкритикува Трайков.

Колегата му Мартин Димитров нападна сегашния премиер Герджиков и предшественика му Бойко Борисов, че не са отстранили Румен Овчаров, който все още е представител на държавата в "Лукойл".

Димитров съобщи, че в тази връзка е поискал от служебния министър-председател отчет за работата на бившия енергиен министър. 

"Очакваме този доклад в най-кратки срокове. Нашето впечатление е, че резултатът от него ще бъде негативен. Овчаров трябва да бъде премахнат. Искаме от Герджиков да се назначи човек в "Лукойл", който ще защитава държавния интерес", категоричен бе Димитров.

"За пореден път Бойко Борисов излъга българските граждани. Преди президентските избори той обеща да извади Овчаров. Нашите проверки показват, че никакви действия не са предприети", коментира Атанас Атанасов.

По думите му лидерът на ГЕРБ получил информация, че Кремъл не е съгласен с това действие и затова не предприел нищо.

"Борисов през тези 2 години получи прозвището "Властелина на обществените поръчки". В тази ревизия не видяхме нищо за неговата дейност като премиер", посочи Атанасов.

Според него, бившият министър-председател не е премахнал Овчаров, защото бил верен на принципа "Винаги с Меркел, никога срещу Путин".

"Аз лично съм изключително учуден, че не са открили абсолютно никакви нарушения в Министерство на транспорта и Министерство на околната среда и водите. Днес Жельо Бойчев говори по повод ревизията с евфемизъм за "любимия изпълнител на обществени поръчки". Тези хора дори ги е страх да кажат името на Делян Пеевски", каза в заключение Атанасов. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във