Банкеръ Daily

Общество и политика

Герджиков: Целият държавен апарат работеше за Радев

Окончателните резултати още не са обявени, но отсега е очевидно, че двойката г-н Радев - г-жа Йотова печели с голяма преднина. Първо, честито на победителите. Всички се надяваме, че през следващите пет години, за доброто на българския народ, ще се сбъднат техните обещания, не моите прогнози от последните седмици. Искам да благодаря на всички, които помогнаха да стигнем дотук, най-напред на Инициативния комитет, в който влязоха много достойни хора. Благодаря и на доброволците в предизборния ни щаб. Това заяви кандидат-президентът и ректор на Софийския университет Анастас Герджиков, който остана втори след втория тур от надпреварата за "Дондуков" 2. Той загуби от досегашния държавен глава Румен Радев с над 30%.

"Искам да благодаря на партиите, които ни подкрепиха, на кандидат-президентите, които между двата тура казаха думи в наша подкрепа и най-вече искам да благодаря на всички български граждани, които гласуваха за нас на първия, а след това и на втория тур", каза Герджиков. Загубилият кандидат съобщи, че няма намерение да продължи политическата си кариера, а плановете му са да се завърне в Софийския университет, където по думите му идните дни с колегите му ще решат как ще продължи работата си като ректор на ВУЗ-а. "Гласовете за нас няма да останат напразно. Уверявам ви, че ние ще намерим начин да продължим", добави той.

"Ние се кандидатирахме, защото смятахме, че страната има нужда от нас в момент на тежки кризи. Смятахме, че има как да преодолеем разделенията и да се обединим, за да намерим изход от кризата. И най-вече – притеснявахме се, че демокрацията е в опасност", коментира още Анастас Герджиков. Според него няколко неща са попречили на кандидатпрезидентската двойка. "През цялото време нашите съперници вместо да изтъкнат какво са направили, непрестанно, в продължение на 40 дни повтаряха само едно: "Вие сте свързани с дадени партии и дадени хора“. Това не е истински дебат", смята той.

Ректорът на СУ посочи , че "целият държавен апарат е работил за предизборната кампания на Румен Радев". "Силовите министерства действаха в негова полза. Вътрешният министър не само се занимаваше с това, но беше и говорител на предизборния щаб на действащия президент. Преди дни дори си позволи да прави инсинуации, като каза, че вотът в Турция ще е толкова масов, че ще обезсмисли изборите тук. А видяхме, че секциите в Турция бяха празни", допълни той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във