Банкеръ Daily

Общество и политика

Герджиков: Ако бъда избран за президент, ще съставим правителство

Кандидатът за президент Анастас Герджиков обяви, че ако бъде избран за държавен глава, ще успее да обедини политическите сили, така че да бъде съставено редовно правителство. Герджиков смята, че зеленият сертификат е добра мярка, но за страни където са ваксинирани 60-70% от гражданите. Той предлага шоковото поскъпване на енергията да бъде компенсиране с намаляване на ДДС и акцизи, както и финансови компенсации за бизнеса и домакинствата.

"Новият президент трябва да е олицетворение на единството на нацията", заяви пред bTV подкрепеният от ГЕРБ кандидат за президент. По думите му служебното правителство е допринесло през последните месеци за разединението между гражданите.

Той обясни, че президентът трябва да е равно отдалечен от всички партии, така че да помогне на политическите сили да намерят общ език и да се състави кабинет. "Не става въпрос за формалните консултации, които са задължение на президента, а за това, че има как президентът, вместо да разединява партиите, да ги обедини около дадени идеи. Ако аз бъда избран, ще съставим правителство“, добави Герджиков.

Според него в 45-ото и 46-ото Народно събрание не беше съставен кабинет заради противопоставянето в политиката и е важно да има обединение в името на общи цели – върховенство на правото, качествено образование и достъпно здравеопазване.

Относно изискването на зелени сертификати за извършването на редица дейности на закрито, кандидатът за президент коментира, че правителството се е забавило със взимането на мерките и сега се действа панически.

„Да въведем зеления сертификат и да затворим всички е несъстоятелно, имаме поредица от мерки, които можеше да вземем и здравните експерти ги изброяват. Зеленият сертификат е чудесна идея, но в държава с 60-70% ваксинация. При нас тя е 20%, защото правителството намали рязко броя на ваксинираните, защото нямаше информационна кампания. Сега той е наказание, но не и претенция“, добави той.

Герджиков каза още, че за ситуацията трябва да се поеме персонална отговорност.

„Г-н Радев е като в някаква шизофренна ситуация. Няколко дни се държеше, че все едно няма нищо общо с правителството, което той сам е назначил, а вчера го вика, за да му дърпа ушите“, каза още Герджиков.

Той посочи и какви мерки би взел за шоковото поскъпване на електроенергията и инфлацията при основните стоки и услуги – намаляване на ДДС и акцизи върху електроенергията, както и финансова компенсация за бизнеса и битовите потребители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във