Банкеръ Weekly

Общество и политика

ГЕРБОВЕТЕ НА ПОПУЛИЗМА

Най-краткото определение за популизъм, според повечето тълковни речници, е въздействие върху мнението на населението чрез поведение и обещания за мерки, които съответстват на конюнктурните настроения. Нямаме претенции, че с нещо ще допринесем за избистряне на понятието, както, впрочем, преди месец се опитаха да направят няколко богати неправителствени организации. Ще припомним само уговорката на учените, че популизмът трудно се дефинира и ситуира политически, но се разпознава лесно. И обикновено - късно.

През изминалата седмица всички политически партии и лидери просто се надпреварваха в отправянето на такъв тип послания. Те всъщност не са спирали, но последните седем дни бяха особено наситени с обещания за бързи мерки, набелязване на конкретни намерения и... люти закани, ориентирани към някакво необозримо бъдеще. Последните, естествено, бяха отправени от столичния кмет Бойко Борисов и прозвучаха както шокиращо, така и обнадеждаващо за българската енергетика или поне за отдавна непогалваното ни национално самочувствие. За импозантните намерения на генерала обаче ще говорим после, тъй като рискуваме съвсем да се объркаме в политическата джунгла на популизма, ако не спазваме поне ред във времето.
В началото бяха лидерите на БСП, НДСВ и ДПС. Миналия понеделник Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган участваха в невиждан политически съвет на тройната коалиция. Невиждан не само защото продължи повече от шест часа, но и защото участниците в него за първи път допуснаха медиите да видят тях. Съветът и пресконференцията след него очевидно бяха под мотото
дайте да усп(око)им хората
Официално беше обявено, че тримата лидери заедно с някои министри от кабинета обсъждат държавния бюджет за догодина. Негласно, но явно по желание на участниците се разбра, че всъщност триото умува какво да се прави с досиетата на агентите на бившата Държавна сигурност. Ясно е, че в политиката има ситуации, в които не трябва да се мълчи, и управляващите са разбрали това, макар и с известно закъснение. Желателно е обаче, когато се говори, казаното да бъде категорично и смислено. Иначе излиза като на отчетно-изборно събрание. Свършихме си работата, казахме си колко сме добри и трябва да покажем, че знаем какво да правим по-нататък.
След съвета на тройната коалиция се разбра най-вече, че управляващите се обичат помежду си. Това рече лидерът на ДПС Ахмед Доган, сочен като най-недолюбван не само от останалите двама партньори, но и от обществото. Сокола нарече политическия съвет един работещ орган и школа за коалиционна култура. Той определи заседанието като политическа лаборатория, която изработва плановете, по които върви държавата. Това трябваше да прозвучи убедително на фона на критиките от Брюксел, както и на спомените за разправиите покрай разпределението на постовете в държавата и сръдните, докато миналата година се водеха преговорите за съставяне на правителството. Политическият комплимент на Доган към триото бледнее пред
социалния размах
който последва в изявленията на премиера. Управляващите увериха, че имат яснота по макрорамката на следващия бюджет и предвиждат народът да бъде обсипан с благини.
Необлагаемият минимум например догодина ще се вдигне от 180 на 200 лв., обеща Сергей Станишев. Той не отвори дума за минималната заплата в страната, но тъй като очите на надеждата са големи, хората трябва да повярват, че и тя ще е някъде в такъв размер. От догодина ставката на данъка върху доходите щял да се намали, за което държавата има ресурс, обеща премиерът, без да уточни с какъв точно ресурс разполага за целта, нито с колко ще бъде намалението. Виж, пенсиите щели да подскочат изпреварващо нагоре още тази година средно с цели пет процента. Да му мислят пенсионерите как ще вместят въпросните проценти в поскъпването на парното, което пък щяло да бъде с 6 на сто от същата дата - 1 юли.
Колкото до намаляването на данъците, ставките сега се уточнявали, но облекченията щели да засегнат хората с най-ниски доходи, обясни Сергей Станишев. На повърхността обаче пак изплуваха уговорките, че при цялото желание на кабинета да свали данъците трябва да се има предвид, че ще плащаме такса евросъюз през 2007 г. и България ще внесе 624 млн. лв., или 1.2 % от брутния си вътрешен продукт в бюджета на Брюксел. Освен това страната ще инкасира 450 млн. лв. загуби от ДДС в резултат на отварянето на границите към Евросъюза. Така че въпреки резюмето на предизборните обещания и уверенията в добро желание те да бъдат изпълнени
работата може и да не стане
Важното е да се види, че правителството още през юни работи по следващия бюджет и дори има някаква яснота по него. И икономисти, и политически наблюдатели обаче разчетоха думите по-профилирана и видима политика на доходите като популистко клише. Този вид клишета се славят със своята разтегливост и с широките възможности после да се оправдаваш, че журналистите и обществото не са те разбрали правилно.
Освен бюджета и политиката по доходите съветът на коалицията
засегна и досиетата
просто защото вече нямаше начин да не го стори. Политическата воля на управляващата коалиция е пред обществото да бъде изнесена в максимален обем цялата истина за работата на специалните служби в България. Трябва да се продължи с отварянето на досиетата и да се разкрие истината за дейността на тайните служби до 1990-а година. Това заяви Сергей Станишев миналия понеделник, но гарнира изказването си с традиционните уговорки. В момента, в който премиерът заговори за ясни демократични механизми при отварянето и за изключения от този принцип в случаите за осигуряване на закрила на важни обществени интереси, каквито са националната отбрана и външната политика, ситуацията пак се разми. Вероятно това ще продължи доста във времето, въпреки реченото от Юнал Лютфи миналата сряда, че до месец ще бъдат обявени имената на публичните личности, които са били сътрудници на бившата ДС. Според коментаторите в публичното пространство отново ще бъдат хвърлени имена на хора, които не слушкат когото трябва и не правят, каквото трябва. Пък щом лично премиерът е отворил дума за регламентиране на процедурата с нов закон, министрите и депутатите дълго ще мъдруват върху дефинирането на споменатите отвлечени понятия. А опозицията и неправителственият сектор ще им опонират шумно по въпроса какво точно е държавна тайна и кой печели от засекретяването на определен тип информация.
Междувременно тръгнаха слухове, че на президента и на премиера
им е дошло до гуша
от вътрешния министър Румен Петков и били склонни да го сменят. Някои съпартийци на силовия министър дори прибързано го пратиха за посланик в Русия на мястото на задържалия се доста дълго Илиян Василев. Шушуканията се подхранват в голяма степен и от опозиционните среди, които не пропуснаха да вдигнат шум заради четирите опростени от прокурори дела срещу вътрешния министър.
Тепърва ще се изяснява хулиганствал ли е Румен Петков, или не, и доколко и кога е газил закона. Не се разбра много-много и за чий хатър и по чие донесение преди една седмица той реши да извади от играта шефа на пожарната главен комисар Кирил Войнов.
Скандалите в държавата станаха толкова много и толкова преплетени помежду си, че нищо чудно от Европейския съюз да изгубят търпение. Управляващите би трябвало да си дават сметка, че само се заплитат още повече в кълбото, след като на всички стана ясно, че рецептата е разсичане на Гордиевия възел. Това обаче става с меч, а не със заклинания, както показва дори справката с гръцката митология.
Като заговорихме за заклинания, миналата сряда пак се видя, че те са запазена територия на
повелителят на атомните реактори
Той е не друг, а вездесъщият кмет на София Бойко Борисов. Никой не може да се сравни с градоначалника по изразяването на популистки настроения и в размахването на юмрук към лошите. До такава степен, че споменът за лидера на Атака Волен Сидеров вече ни се струва мъгляв. Та Бойко Борисов оповести в телевизионно интервю, че не само ще приеме в общината Комитета за спасяването на АЕЦ Козлодуй, но и че не всичко е загубено по отношение на всичките четири реактора. Сакън, не ги демонтирайте, защото лично той, кметът, имал план как да ги накара да заработят отново. Драгите зрители сигурно вече тръпнат в напрежение какъв ли ще е този хитър план, защото генералът така и не го съобщи, а предпочете в ефир да тресне телефона на водещия.
Ако някой си помисли, че това е капакът на всичко, дълбоко се лъже. Политическите послания продължават да се движат по познатото разписание. Кметът, който трябва да се оправя с общинари, с кучета и боклук, се кани да произвежда и да търгува с ток. Може да се е вдъхновил човекът и да му е харесало, когато преди десетина дни пусна едни лампи да светят на Орлов мост.
Няма да им стоя кмет, за да ми взимат по 100 милиона всяка година, закани се от телевизора Бойко Борисов. И вероятно е започнал да се стяга за политическото рандеву със СДС, на което лично Петър Стоянов го покани, за да довбеси конкурента си вдясно Иван Костов. Този път няма да ви занимаваме с популистките напъни на десницата да излъчи общ кандидат на президентските избори тази есен - както стана ясно, ако Борисов и неговият ГЕРБ кандисат, може да се повтори двубоя Стоянов - Първанов от 2001 година... Не си струва да се споменава и как десните пригласят на управляващите по въпроса за досиетата и си въобразяват, че пеят арията на опонента.
Отбелязваме само, че чудесата у нас нямат край.
Премиерът, който трябва да управлява държава, държи на пресконференция сказки, по-подходящи за кварталния клуб на БСП. Президентът е толкова зает с кампанията си, че като нищо ще тръгне с голи ръце да разтуря полигона в Змеево, за да не обгазява той Стара Загора. Магистрати ще проверяват дали главният блюстител на реда, вътрешният министър Румен Петков, е хулиган. Лидерът на ДПС Ахмед Доган и неговият заместник Юнал Лютфи, известни от години като сътрудници на ДС, станаха най-големите радетели за отваряне на досиетата.
Толкова за популизма. Той представлява просто групова снимка на политическия елит. Без оглед на цвят и идеология или самоситуиране вдясно, вляво или в центъра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във