Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ заплашиха Радев с импийчмънт

S 250 88f6b14b 667c 4c18 979d 6bd89a9ffe40
S 250 866f0173 aa06 4494 9a17 6f3c767171db

Пленарното заседание в първия ден от новата парламентарната седмица започна с четене на декларации на парламентарните групи в Народното събрание във връзка обръщението на президента Румен Радев от вторник. Държавният гласа съобщи, че сваля политическото си доверие от правителството. Депутатите от ГЕРБ видяха конституционно нарушение  в акта на президента. Те посочиха, че няма член от Върховния закон, според който той да може да снема доверието си от кабинета. 

В защита на Радев социалистите отговориха, че това, което най-много дразни управляващите в думите на президента, е че отразяват истината. 

ДПС застана зад тезата, че наистина има кризи в управлението, но те няма да бъдат решени чрез институционална война или предсрочни избори.

Депутатите от "Обединени патриоти" призоваха институциите и политическите сили да се въздържат от "реториката на безнадеждността". Според тях е нужно обединение, за да бъдат разрешени проблемите в страната. От "Воля" пък обвиниха Радев, че е президент на БСП, а не на всички българи.

"Много съжаляваме за издънката на държавния глава. Ние официално не считаме Радев за президент на българския народ" заяви депутатът от парламентарната група на ГЕРБ Георги Марков.

"Ние ще решим, защото имаме достатъчно брой депутати по волята на българските избиратели, дали да искаме импийчмънт или не. Можем да вкараме такава процедура, когато чуем решението на Конституционния съд. Безпрецедентно е българският държавен глава да разделя нацията и да каже, че той е само с тези милиони, които не са гласували за ГЕРБ, а не е с тези милиони, които 8 пъти на парламентарни избори избират партията ГЕРБ", заяви Марков.

По думите му е имало опит за парализиране на българския парламент от страна на БСП, а българският народ на евроизборите е казал мнението си. "Спомняте ли си как тръгнаха като аслани и как се върнаха? Няма да казвам, защото е неконституционно", подчерта депутатът от ГЕРБ

"Нима е парализирана местната власт? Може ли да е парализиран Бургас, а да е с такава хубава елха, на която да се възхити г-жа Радева. Нима е парализиран главният прокурор, че той така се е развихрил. Подгонил е бандитите, не стои във фризера, не е замръзнал. Нима е парализиран председателят на Върховния съд г-н Панов? Той е толкова размразен, че чак отиде във Варшава на митинг срещу полското правителство в подкрепа на полската съдебна власт. Демокрацията в България си е в ред. Проблем е изявлението на държавния глава за това, че за пореден път говори, че бедността ставала все по-голяма. Има икономисти тук. Те ще кажат някой ден, кога заплатите в България са били по-високи. По времето на г-н Луканов, когато направихте живота ни скотски, по времето на г-н Виденов, когато бяха 3 долара“, допълни още Марков.

Според него президентът не бил наясно със загубеното време за българската държава в периода на 90-те години и не е участвал в промяната. Депутатът от управляващата партия призова Радев да чете Конституцията и новата демократична история на България.

"Хубава бедност, трети в Европа по растеж. Няма вода в Перник, а нима нямаше пожари в Атина, нима нямаше пожари в Австралия? Какво като държавният глава гласува вот на недоверие на българското правителство? То да му отговори със същото. Да остави решаването на водата в Перник и да каже тук Борисов: "Свалям доверието от българския президент". Само това оставаше", каза народният представител от ГЕРБ.

Той изтъкна, че Борисов превъзхожда Радев по това, че е "обичлив човек". "Той отиде и каза, че обича еднакво Меркел и антипода й Орбан. В Америка каза нещо нечувано, че обича и републиканците, и душманите им демократите“, отбеляза Марков.

"Това, което казвам от името на парламентарната група на ГЕРБ е следното - много съжаляваме за тази издънка на българския държавен глава. Ние не злорадстваме. Не му се радваме за тази груба грешка. Ние вече не го считаме за президент на всички българи. Ние оставаме верни на нашите избиратели, с които ще победим и 2021 г. и ще вървим напред и без и въпреки президента", категоричен е депутатът.

Той посочи, че никой досега не си е позволявал подобен акт на разделение на нацията, каквото Радев. Според Марков с това си действие държавният глава е обидил избирателите на ГЕРБ.

"ГЕРБ ги дразни не, че президентът свали доверието си от правителството, а че казва истината", заяви депутатът от парламентарната група на "БСП за България" Крум Зарков в декларация от името на групата. 

По думите му действието на Радев е било изключително важно, но не е било безпрецедентно. "Други президенти са правили същото. Именно президентът Плевнелиев и президентът Желев. Ние може да не сме били съгласни с тяхната оценка, но никога не сме поставяли под съмнение правото да се обърнат към българските граждани и да кажат, че правителството според тях не си върши работата", каза червеният депутат.

Според него всички пропускат една много важна фраза от изказването на Радев, а именно "На всичко това трябва да се сложи край".  Зарков посочи, че не става въпрос за край само на розовите думи и източването на средства, а най-вече на "абсолютно неприемливото бездействие" на правителството, което вкарва страната ни в "абсолютно безвремие".

"Президентът не снема и не дава доверие. Пътят за решаване на проблемите е диалог", заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. По думите му от Движението винаги са гледали на президентската институция с особена надежда, тъй като има правомощия да катализира определени процеси или да ги спира. 

Според Цонев актът на президента е продължение на този на предишния президент през 2013 г. "Никой президент преди това не е използвал формулата "снемам политическото доверие от кабинета". Президентът има право да прави обръщения, има право да дава оценки, но ние още тогава казахме, че президентът Плевнелиев е в някакво свое измислено конституционно амплоа. Президентът не снема доверие и не дава доверие", каза зам.-председателят на ПГ на ДПС.

Той е на мнение, че Радев не е казал нищо ново. "Уважаеми колеги от ГЕРБ, прекрасно знаете, че властта се движи от криза в криза. Решават се кризи само и единствено с умението на премиера да решава криза в остра фаза. Няма никаква превенция на кризите, кабинетът, министрите и мнозинството почти не участват в решаването им“, допълни Цонев но изтъкна, че президентът не предлага формула за излизане от тези кризи.

Оценката на ДПС е, че предсрочни парламентарни избори също няма да родят алтернатива.

Цонев попита и дали войната между институциите е средство за решаване на кризите.

Депутатите от "Обединени патриоти“ не подкрепят тона президента. Това каза съпредседателят на ПГ на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов в декларация от името на групата. Според патриотите не е добре, когато този, който олицетворява единството на нацията, обявява война.

"От тази трибуна многократно беше произнесена думата "криза". Всъщност има една основна криза, която от десетилетия страда българското общество и това е кризата на елита. Кризата на тези, които управляват, невъзможността те да бъдат на онази висота, която са били предците ни, строителите на съвременна България със способността си да овладеят своето его, своят личен интерес и да поставят националният над всичко", подчерта Веселинов. Той посочи, че депутатите от "Обединени патриоти" винаги са поставяли този приоритет на първо място.

"Основният проблем на президента е, че е президент на БСП, а не на всички българи. Той няма легитимността да излиза и да критикува когото и да било в тази държава, защото той е част от системата, която създава кризи, а не част от решенията", посочи лидерът на "Воля" Веселин Марешки.

 "Много добре написани речи – вчера от президента на републиката, а днес - от голяма част от изказванията в парламента. Това го слушаме от 30 години“, смята Марешки.

Според него президентът е излъгал, че се интересува от изборното законодателство. Марешки изтъкна, че от "Воля" канят президента на обсъждане по няколко точки, сред които видеозаснемане на броенето на бюлетините, и забрана за гласуване на неграмотни българи.

"Тези хора, които създадоха най-големите кризи в България, те ли имат правото да създават тази суматоха и да бъдат морален стожер на обществото", разкритикува председателят на "Воля" думите на социалистите.

Той отчете като основен проблем на България това, че има силна социалистическа партия, която според него, "задушава" възможността за изява на алтернативни политически движения. "Докато има сравнително силна социалистическа партия, винаги ще управлява ГЕРБ. Вие сте им много изгодни", обърна се той към депутатите от левицата.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във