Банкеръ Weekly

Общество и политика

ГЕРБ за малко не сътвори нов гаф

Парламентарната правна комисия прояви разум и отложи гласуването на новите промени в Изборния кодекс, с които трябваше да бъде върнат стария праг на преференциите. Депутатите от управляващото мнозинство решиха да изчакат първо ветото на президента върху изпратения му проектозакон и тогава да внасят поправки на поправките.

В престараването си да угоди на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов шефът на правната комисия Данаил Кирилов не само светкавично написа нов законопроект за корекция на приетите окончателно на 14 февруари изменения, но и го внесе в деловодството на Народното събрание. С новия нормативен текст трябваше да се запази сегашният ред за отчитане на преференциалното гласуване. Тоест  прагът за отчитане на преференции на евровота да е 5% от гласувалите за съответната листа, а на парламентарни и местни избори - 7 процента. В мотивите пък пише, че за да се отрази общественият интерес, проектът се внася преди решението за обнародване на последните промени в  "Държавен вестник".

Кирилов свика и извънредно заседание на комисията, като си беше наумил до петък (22 февруари) разпоредбите за връщане на прага на преференциите да влязат в пленарната зала. Той обясняваше, че депутатите ще действат, независимо  че парламентът в момента е в процедура на изчакване на решението на държавния глава. "Това е т. нар.  огледална техника, т.е.  процедурата тече - без значение дали междувременно президентът ще наложи вето на приетите миналата седмица поправки в Изборния кодекс", търсеше приемливи аргументи председателят на правната комисия. Така той беше напът да сътвори нов абсурд, прегазвайки правилата и процедурите и опитвайки се да поправи една грешка с друга. След като ремонтираният Изборен кодекс още не е влязъл в сила и няма как да бъде поправян.

По повод на припрените действия на Данаил Кирилов бившият конституционен съдия и негов колега в парламентарната група на ГЕРБ - Георги Марков, предупреди, че внасянето, обсъждането и гласуването на нов законопроект трябва да стане едва след санкцията на президента. Ако е вето - да се подкрепи ветото. Ако е указ - чака се обнародването му, тогава нормативът влиза в сила и депутатите могат да пристъпят към повторното му ремонтиране.

От ДПС също заявиха, че в момента не могат да се правят никакви законодателни поправки, защото докато Изборният кодекс не е обнародван, той не съществува в правния мир.

Очаквано, най-възмутени от прибързаните действия на Кирилов бяха от БСП. Те ги определиха като безпрецедентни с цел да се неглижира президентът. "Управляващите се опитват да скочат в един процес, който не е завършил. Трябва да се изчака решението на президента по закона, който вече сме му изпратили - дали ще е вето, или ще е указ, и чак тогава законодателят може да предприеме нови действия", посочи заместник-председателят на лявата парламентарна група Крум Зарков. Още повече  че още не се знае кои текстове от закона и с какви мотиви ще атакува държавният глава.

Заместник-председателят на парламента Явор Нотев, който е представител на един от коалиционните партньори на ГЕРБ - партия "Атака", и е единственият действащ юрист в 44-ото Народно събрание, се опита да защити Кирилов и да намери оправдание за паническите му реакции. Той обясни, че се е получила "твърде необичайна ситуация" и тя била породена от това, че са внесени промени в Изборния кодекс от ГЕРБ след приемането му на второ четене и преди срока от 15 дни, в който президентът трябва да наложи вето или да публикува закона. "Това обаче е правно допустимо, тъй като законът не разглежда подобна възможност, но изрично не я забранява", посочи Нотев. Според него:  "Има една особена хипотеза, която ограничава възможностите да бъде гледан законопроект, но при нея става дума за случаите, когато закон, отхвърлен по повод на президентско вето и не получил достатъчна подкрепа, след това без съществени изменения и без изчакване на срок от три месеца да бъде внесен в деловодството на парламента."

В крайна сметка здравият разум успя да надделее сред депутатите от ГЕРБ и от правната комисия решиха да спазят процедурата и да изчакат санкцията на Румен Радев, като срокът за нея е до идния петък.

Иначе в пленарната зала управляващите успяха да преодолеят ветото на президента върху промените в Закона за защита на личните данни въпреки обвиненията в свръхрегулация и ограничаване на свободата на словото. Това стана благодарение на "Воля" и двамата независими народни представители. Те съдействаха и за събирането на кворума в началото на пленарното заседание, тъй като депутатите от БСП напуснаха парламента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във