Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ върна мандата и обвини другите партии в незрялост

Румен Радев благодари за положените усилия на коалицията ГЕРБ-СДС да съставят кабинет и в близките дни ще оповести кога ще даде следващия мандат за съставяне на правителство.

 ГЕРБ-СДС върнаха проучвателния мандат на президента Румен Радев.  От името на коалицията при държавния глава бяха Даниел Митов, излъчен за премиер и шефката на парламентарната група  на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Номинираният за премиер Даниел Митов каза, че са искали честни и открити разговори с другите екипи, че са положили усилия и са направили екип от специалисти, но "техните усилия не са били оценени и партиите са проявили политическа незрялост".

"Смятахме, че бихме могли да съставим кабинет, бяхме подготвени с екип, бяхме готови и с политики за разговори, за съжаление партиите,с които мислихме, че можем да водим разговори за мен арогантно, проявиха политическа незрялост, те и отказаха разговори с нас", каза Даниел Митов.

 Митов коментира, че когато най-голямата група спечели изборите и те кани на разговори, е нормално да се явиш. Не било нужно да се проява такава арогантност.

"Институционалният разговор е съвсем различно нещо.  ГЕРБ не бива да се заобикаля", допълни той и поясни, че няма очаквания от "Има такъв народ". Според него политическата отговорност лежи върху тях.

Румен Радев благодари за положените усилия на коалицията ГЕРБ-СДС да съставят кабинет и в близките дни ще оповести кога ще даде следващия мандат за съставяне на правителство.

"Искам да ви благодаря за усилията, които положихте. В близките дни ще оповестя кога ще връча мандат на втората по численост група в парламент. Надявам се предоставеното време да бъде инвестирано в диалог. България има нужда от стабилно правителство. Само легитимно правителство с доверие от обществото може да доведе до извеждане на страната от кризата", заяви президентът.

Радев връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство, съгласно конституционната процедура на първата политическа формация, получила най-много гласове от проведените избори на 4 април. По закон държавният глава трябва да връчи проучвателен мандат и на втората политическа сила, събрала най-голям вот. В случая това е партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във