Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ внесе законопроект за мажоритарен вот

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС внесе в парламента законопроекта за промени в Изборния кодекс, след като през изминалата седмица зам.-председателят на партия "Има такъв народ" Тошко Йорданов направи отбой по темата с мотива, че в момента в парламента няма достатъчно мнозинство за такава радикална промяна.

Мажоритарният вот стана повод за критики от ГЕРБ към партията на Слави Трифонов. Причината - това бе една от основните линии в инициирания преди години референдум. Вече няколко пъти депутатите на Борисов категорично заявиха, че ИНТ е непоследователна и лъже избирателите си като отказва да подкрепи въвеждането на мажоритарния вот. 

В разгара на конфликта миналата седмица в свой пост във Фейсбук Трифонов категорично отрече, че формацията се е отказала от въвеждането на мажоритарни избори и отсече, че при спокоен парламент ще се случи това, за което е била създадена партията.

Още миналата седмица депутатите на ГЕРБ обявиха, че ще внесат своето предложение, както били направили през 2016 и 2017 г.  Управляващите последователно изпълнявали своите публично поети ангажименти за разлика от други, които се отказали от поетите си ангажименти към хората, посочи Десислава Атанасова - лидер на парламентарната група. 

В мотивите към Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс от ГЕРБ изтъкват, че мажоритарната система ще издига личности, които притежават високи професионални и нравствени качества.

"Два милиона български граждани бяха излъгани, обяви Десислава Атанасова пред БТВ. "Ако те искат мажоритарната система да се случи, ние имаме мнозинство - нашите 75 гласа с техните 53 гласа", посочи тя.

"Когато цялата капания по изграждане на партията ИНТ се е държала на основата на мажитарна избирателна система, сега отново им подаваме ръка, а те се отказват! Защо? От както се отказвате , уважаеми господа от ИТН?", попита Атанасова.

 

Ето какво още предлагат от ГЕРБ-СДС:

- Предлага се изборите да се произвеждат по мажоритарна изборна система с регистрирани в едномандатни изборни райони с приблизително еднакъв брой население според актуализираните данни от НСИ.

- Територията на страната да се раздели на 234 едномандатни изборни района с приблизително еднакъв брой население и 6 едномандатни изборни района извън страната, като наименованията, границите и номерацията на многомандатните и едномандатните изборни райони се определят от президента не по-късно от 56 дни преди изборния ден.

- Всички 240 кандидати за народни представители ще могат да бъдат предлагани за регистриране само от една партия, коалиция или инициативен комитет и само в един едномандатен изборен район.

- Мажоритарен кандидат, издигнат от една партия, коалиция или инициативен комитет, не може да бъде включен в кандидатска листа на друга партия или коалиция или издигнат от друг инициативен комитет.

- При мажоритарната система с абсолютно мнозинство, избраният кандидат трябва да получи повече от половината от всички действителни гласове, за да бъде избран.

- При мажоритарен избор с два тура, ако на първото гласуване никой от кандидатите не е получил абсолютно мнозинство, се провежда втори тур, на който се допускат двамата кандидати с най-много гласове на първия тур.

Facebook logo
Бъдете с нас и във