Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ внесе в КС искане за тълкувателно решение на мораториума

председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова

ГЕРБ внесе в Конституционния съд искане за тълкувателно решение и едновременно с това обявяване на противоконституционен мораториума върху концесии и назначения, извършени от правителството в оставка, който Народното събрание прие.

От партията питат КС "допустимо ли е с решение на парламента да се отнемат и ограничават правомощията на Министерския съвет и други държавни органи, които изпълняват функции съгласно българската конституция и българските закони".

На извънреден брифинг в петък от ГЕГБ обявиха, че въпросното решение на Народното събрание нарушавало принципите на правовата държава и разделението на властите. С него се ограничавала дейността не само на Министерския съвет, но и на всеки един държавен орган.

"Днес внесохме искане за обявяване на противоконституционно на решението на Народното събрание, както и искане за тълкувателно решение за законността на мораториума. Имаме и допълнително искане за бързина на произнасянето, тъй като има текст от решението по отношение на лечебните заведения, което е изключително трудно в състояние на пандемия лечебните заведения да се справят със забраната да не разполагат с движимото и недвижимото имущество", съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова

Според нея имало груба намеса в прерогативите на изпълнителната власт.

Атанасова коментира и новината, че втората по големина политическа сила в парламента "Има такъв народ" ще върне мандата за съставяне на правителство, веднага след като го получи от президента. Намерението бе съобщено по-рано днес от лидера на партията Станислав Трифонов.

"Това са лични решения на г-н Трифонов или на някой от задкулисието, който му дава репликите и му пише постовете, защото от 4 април досега г-н Трифонов в се появи за кратко. Доколкото знам карантината на г-н Трифонов изтече, много по-добре щеше да бъде за неговите избиратели той лично да носи отговорност, а не да праща поставено лице неизвестно със своя политически опит. Поздравления за нейните спортните успехи но кой предложи тази дама и след колко време", каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС по повод номинирането на световния шампион по шах Антоанета Стефанова за премиер от ИТН.

"Очаквахме, че ще се поеме отговорност от "Има такъв народ". Всички аргументи, че не срещат подкрепа в Народното събрание и не стигат до гласовете, необходими за сформиране на правителство са загубени от всякаква логика, защото едва ли не всички партии в парламента демонстрираха подкрепа към ИТН за съставяне на правителство“, посочи още Атанасова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във