Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ внесе промени, предвиждащи мажоритарни избори в два тура

ГЕРБ внесе в Народното събрание промени в Изборния кодекс, които предвиждат въвеждане на мажоритарна изборна система в два тура при парламентарни избори и при избори за Велико народно събрание. За парламентарните избори се предвижда активна регистрация за българските граждани зад граница.

Измененията предвиждат районирането в 234 едномандатни изборни района в страната и шест едномандатни в чужбина. Всички 240 кандидати за депутати ще могат да се регистрират само от една партия, коалиция или инициативен комитет и само в един едномандатен изборен район.

Заявлението за активна регистрация за българите, които ще гласуват в чужбина, ще се подава в едномесечен срок преди вота.

Предлага се наименованията, границите и номерацията на изборните райони да се определят от президента, не по-късно от 56 дни преди изборния ден.

В мотивите си от ГЕРБ посочват, че мажоритарната система дава възможност да се издигнат разпознаваеми личности в определения район, запознати с проблемите на местните хора.

От партията подчертават,  че са последователни в позицията си, отразяваща исканията на българските граждани, ясно заявени в Националния референдум от 2016 г., в който значителна част от българите са предпочели въвеждането на мажоритарна система за парламентарни избори. Референдумът през 2016 година бе организиран от Слави Трифонов – сега лидер на "Има такъв народ" - втората по големина парламентарно представена партия.

С промените в Изборния кодекс ГЕРБ провокира "Има такъв народ" с аргумента, че двете политически сили имат мнозинство за прокарването на мажоритарния вот. А от партията на Трифонов обявиха, че ще изчакат сигурен, спокоен и уверен парламент преди да работят за въвеждането на мажоритарната изборна система. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във