Банкеръ Weekly

Общество и политика

ГЕРБ внесе проект за мажоритарен вот

Депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова, Данаил Кирилов, Цвета Караянчева и Димитър Лазаров представиха законопроекта.

ГЕРБ внесе на 12 януари в деловодството  на парламента законопроект за промяна на избирателната система. Той е съобразен изцяло с референдума, иницииран от "Шоуто на Слави", за мажоритарен избор на народните представители в два тура.

Въпреки че дните на сегашното Народно събрание са преброени, а новоизбраният президент Румен Радев отказва изкуствено да удължи живота му, и е ясно, че няма време да се правят промени в изборното законодателство, депутатите на Бойко Борисов се опитват да спечелят предизборни дивиденти, внушавайки, че само ГЕРБ се съобразява с "волята на суверена". Всички останали политически сили в този парламент са против чисто мажоритарен вот, предпочитайки смесена система, и дружно отхвърлиха напъните на ГЕРБ както в правната комисия, така и в пленарната зала. Но от ГЕРБ продължават да упорстват и предлагат България да се раздели на 240 мажоритарни избирателни района, които ще са само на територията на страната. Колкото до гласовете на българите в чужбина, те ще се броят по постоянния им адрес у нас, обясни замисъла шефът на правната комисия Данаил Кирилов.

От най-голямата партия предлагат изборите да са в два тура, като на втория ще се явяват двамата кандидати, спечелили най-много гласове. Ако обаче при сформирането на правителството някои от тези 240 народни избраници бъдат избрани за министри или назначени на някаква друга длъжност, мястото ще остава незаето, допълни Кирилов. Тоест, частичен избор в тези случаи няма да се провежда. Във всички други такъв ще има. По този начин не един и два региона ще се сдобият с министър, но ще останат без депутат. Наистина, в конституцията е записано, че се избират 240 народни представители, само че Кирилов не виждал проблем на този етап, а и партията му била отворена за дискусии. От думите му се разбра също така, че ще има 240 районни избирателни комисии, които ще се назначават от ЦИК.

Що се отнася до прерайонирането на страната на 240 едномандатни района, този чувствителен въпрос е прехвърлен на президента и неговата администрация. От ГЕРБ се мотивираха, че държавният глава бил най-отдалечен от партиите и той най-обективно щял да се справи с тази задача.

Законопроектът предвижда още в чужбина да се гласува машинно, а в едномесечен срок преди вота сънародниците ни да заявят намерението си електронно, както и досега. Те ще посочват постоянния си адрес и спрямо него след това гласът им ще бъде разпределен в един от 240-те избирателни района у нас.

Промените са драстични и се предлагат само два месеца и половина преди предстоящите парламентарни избори, което е извън каквито е да било нормални практики и в противоречие с препоръките на Венецианската комисия, коментираха от опозицията. От левицата обвиниха ГЕРБ, че правят това от популистки подбуди.

Единственият проект за промени в избирателната система досега беше този на омбудсмана Мая Манолова, който независимият депутат Георги Кадиев внесе в парламента. Той също предвижда 240 едномандатни избирателни района, но девет от тях в чужбина. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във