Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ внася жалба в Конституционния съд срещу Изборния кодекс

Парламентарната група на ГЕРБ внесе жалба срещу текстове от Изборния кодекс в Конституционния съд, съобщи председателката на парламентарната група Десислава Атанасов на брифинг в парламента. 

ГЕРБ смятат, че част от новите текстове в ИК са противоконституционни. Текстовете, които от ГЕРБ оспорват, са свързани с машинното гласуване. 

Това е втора жалба на партията в Конституционния съд. Първата бе с цел да се атакува решение на парламента, с което бе наложен мораториум върху някои действия и решения на правителството в оставка. 

"Изборният кодекс бе приет за една нощ без обществено обсъждане, без да се спазят принципите на правовата държава и да се търси мнението на всички, засегнати от промените. Ние смятаме, че по този начин приетият Изборен кодекс застрашава свободното право на българките граждани да избират, а то съгласно нашата Конституция е равно и пряко с тайно гласуване", заяви Атанасова.

Депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков посочи, че едни граждани ще гласуват само с машини, други само с бюлетини, което създава неравнопоставеност. 

"Беше нарушен принципът да не се създават привилегии и ограничения. Обстоятелството, че се въвежда задължително гласуване само с машини, създава ограничения", добави Чолаков.

Според него става въпрос за насилствена модернизация. 

"Искам да се обзаложа, че първото действие на служебното правителство, ще бъде да смени ръководството на "Информационно обслужване". Цялата тази треска издава намерения, които все още не знаем какви са", заяви още Чолаков.

Дани Каназирева коментира, че всички виждат хаосът в изборното законодателство.

"Той трябва да гарантира стабилност и сигурност на провежданите избори. Такава липсва", заяви още Каназирева и уточни, че се поставя под риск провеждането на изборите както в България, така и в чужбина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във