Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ вкарва държавата в правен и морален абсурд, твърди Симеон Славчев

Нов обществен договор, приет на национален референдум, да предшества промяна в Конституцията - за това настояват от партия МИР.

Проектът на ГЕРБ за нова конституция е "недомислен, писан на крак и буди множество тревоги сред юристите", посочи пред БНР лидерът на формацията Симеон Славчев. „Тези действия на ГЕРБ и на Бойко Борисов показват страх, паника, подигравка с българските граждани и погазване на държавността“, коментира той.

Според Славчев ГЕРБ вкарва държавата в правен и морален абсурд, а чрез тези панически ходове управляващите от опитват да печелят време и да се задържат във властта.

„Предлагаме да се подготви, обсъди и приеме чрез национален референдум нов обществен договор, който да залегне в основата на проект за нова конституция“, поясни Славчев. По думите му новите принципи за промяна на конституцията трябва да бъдат широко обществено обсъдени.

Лидерът на МИР изтъкна, че основният закон на България – Конституцията, трябва да бъде устойчива и не може да бъде променяна по всяко време и от всеки, на когото му хрумне.

От МИР предлагат в новата конституция да бъдат записани правата на българските граждани за безплатно образование и здравеопазване, на чиста околна среда, на жилище и на реален средноевропейски стандарт на живот.

„Провеждането на честни избори чрез машинно гласуване е национална кауза и българското общество трябва да окаже силен граждански натиск и да не позволи на ГЕРБ и Бойко Борисов да променят Изборния кодекс в 12 без 1-на и успоредно с машинното гласуване да вкарат и гласуване с хартиена бюлетина. Това е пълен нонсенс и е ясен сигнал, че ГЕРБ се готвят за поред път да фалшифицират и подменят вота на българските граждани”, каза още лидера на партия МИР Симеон Славчев.

Той призова също така народните представители да проявят държавническо поведение и да не подкрепят предложените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс и Конституцията на България.

От партията се разграничават от визията на Мая Манолова и „Изправи се.БГ“ за провеждането на референдум по конституционните промени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във