Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ в Септември номинира кмет с присъда за нов мандат

Структурата на ГЕРБ в град Септември е номинирала с пълно единодушие сегашния кмет на общината Марин Рачев за нов мандат. Това обявиха от неговия екип.

Решението е взето на проведено късно вечерта в четвъртък заседание на общинската организация с участието на областния председател на партията Найден Шопов и секретаря Гинче Караминова, която е бивш депутат.

Марин Рачев е получил силна подкрепа от предложените кандидати за кметове на по-малките населени места и общински съветници. Те са поставили условието, че биха се явили на изборите от листата на ГЕРБ само ако организацията издигне за общински градоначалник Рачев.

Дадени са и две алтернативни предложения. Председателят на общинската структура инж. Атанас Узунов обаче си е направил самоотвод, а народната представителка Даниела Малешкова, която в началото на сегашния мандат беше и зам.-кмет на общината, е събрала едва няколко гласа. Въпреки това и нейната номинция ще бъде представена пред Изпълнителната комисия на ГЕРБ, която има последната дума.

Припомняме, че през 2015 г. Марин Рачев спечели първия си мандат с подкрепата на ГЕРБ. Името на бизнесмена бе замесено в няколко големи скандала. Срещу него се водят редица дела и по обвинения в злоупотреби с обществени средства, и в укриване на данъци чрез негови фирми.

През май той беше получи условна присъда от две години и половина за укриване на данъци. Тя беше постановена от Окръжен съд – Пазарджик за невнесени данъци – над 118 000 лева, през периода 2005-2007 година. Изпитателният срок е 4 години. Рачев бе осъден и да възстанови невнесените суми в хазната с дължимите лихви, както и да поеме всички разноски по делото. Той обаче обжалва и до момента присъдата не е влязла в сила.

Пазарджишкият окръжен съд запорира в края на месец май сметки и имоти на кмета на Септември Марин Рачев, на съпругата му, както и на свързани с тях фирми. Това стана по искане на Антикорупционната комисия, която настояваше, че той се е сдобил незаконно с имущество за над 9 000 000 лева.

Рачев беше обвинен за умишлена безстопанственост, от която са настъпили вреди за общината за над 200 000 лева, както и за престъпление по служба. Сред доказателствата е и тефтерче със записки, намерено в дома на кмета при обиск миналата година. В него са открити записи на големи суми пари и инициали на хора.  Тогава Специализираната прокуратура му повдигна обвинение за източване на общината като действащ кмет.

Въпреки това той явно се радва на достатъчно подкрепа в местната общност, а управляващата партия отново залага на него като претендент за кметския пост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във