Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ: В ръководството на БСП има арестувани и уволнявани заради корупция

ГЕРБ отговори на БСП и Корнелия Нинова, след като на вчерашния червен конгрес социалистите решиха, че ще искат вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов още преди предстоящото председателство на Съвета на ЕС.

В резултат Борисов свика извънредно Изпълнителната комисия на ГЕРБ, а като основна причина бе изтъкнато, че Нинова и подопечните й са използвали език на омразата в своите изказвания и са разпространявали фалшиви новини по време на своя форум. 

На брифинга след заседанието на ръководството на ГЕРБ зам.-председателят Цветан Цветанов заяви, че исканият вот на недоверие "няма да стане с магическа пръчка", тъй като третото правителство на Бойко Борисов изпълнявало програмата си, особено в частта й за борбата с корупцията и престъпността.

Според него заявките на БСП били опит да се прикрие вътрешнопартийното напрежение в редиците й. Цветанов изтъкна, че Корнелия Нинова не може да си "овладее партията, няма нейната подкрепа" и затова е атакувала правителството. По думите му БСП е алтернатива на управлението само с "формулирането на фалшиви новини".

Той не остана длъжен на социалистите, подчертавайки, че нивата на контрабанда винаги се повишават когато БСП е на власт.

Лиляна Павлова подкрепи думите на Цветанов, като отбеляза, че заради своите вътрешнопартийни проблеми от левицата "загробвали имиджа на България". Министърът, отговарящ за подготовката на председателството, е на мнение, че опитите на БСП да политизират форума, са грозни и недостойни и уронвали престижа на страната ни. Тя призова опозицията да намери общ глас с управляващите за европредседателството, за да може то да бъде успешно.

БСП имала проблеми с корупцията "вътре в себе си", заяви пък депутатът Тома Биков. Той се аргументира, изтъквайки, че в ръководството на левицата има хора, "които са били арестувани за нелегален пренос на пари през българо-сръбската граница". Биков уточни, че става дума за Кирил Добрев, но не пропусна да спомене и Корнелия Нинова, която по думите му е била уволнена от поста зам.-министър през 2008-а именно заради корупция.  И той като колегите си отбеляза, че всяко управление на столетницата завършва злополучно, дори за самата нея. Депутатът си пожела "черната кампания на БСП" да спре поне по време на предстоящото председателство. 

Цветан Цветанов продължи с критиките към опозицията, наричайки я "дивашка". Според него основната цел на Нинова и подопечните й е да разделят нацията. По темата "външна политика" той заяви, че БСП противопоставя европейската ориентация на България срещу приятелството й с Русия, което било недопустимо. 

Цветанов се зарече, че ГЕРБ никога няма да влезе в коалиционно управление със социалистите и обеща в бъдеще съпартийците му да не отговарят на червените провокации. По думите му с изказванията и поведението си левицата никога няма да спечели избори и да изпълни заявките си - да бъде алтернатива.

Финансовият министър Владислав Горанов на свой ред отбеляза, че БСП всъщност e алтернатива, но "лоша". Той даде пример с т.нар. алтернативен бюджет на столетницата. И по-конкретно идеите за премахване на плоския данък. Според министъра на финансите алтернативният бюджет на социалистите е изтъкан от "грубовато нахвърляни числа". 

Вицепремиерът Томислав Дончев също разкритикува бюджета на БСП, като подчерта, че това е компилация от всички лоши идеи, заради които "червените" са губили изборите през последните четири години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във