Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ търси отговорност на президента заради партиите на протеста

Множат се предизвикателствата и пред парламента, и пред политическите партии за намиране на формула, която да гарантира конструирането на устойчиво парламентарно мнозинство, което да излъчи съответно управление на страната в рамките на редовен кабинет. Това заяви президентът Румен Радев по време на втората си среща с представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Те следва да получат втория мандат за съставяне на кабинет. "В същото време парламентът е изправен пред друго предизвикателство - да вземе отношение по важни за всички българи въпроси, касаещи предстоящите и здравна и миграционна криза, които изискват и актуализация на бюджета, независимо дали ще имаме редовен или служебен кабинет", добави държавният глава.

"Ред е на партиите, които смятат, че могат да бъдат алтернатива, да поемат отговорност. Ред е и вие да поемете отговорност, господин президент, защото тези партии се сплотиха под вашия юмрук, тук, на площада", каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Тя потвърди, че партията ѝ веднага ще върне втория мандат за формиране на правителство, който ще получат като втора политическа сила. "Не смятам, че трябва актуализацията на бюджета или какъвто и да било друг акт на Народното събрание да бъде обвързван с връчването на мандатите. Мястото на темата за парите в хазната е в парламента, там трябва да водим дебат дали има достатъчно средства. А ГЕРБ остави една финансово стабилна държава", посочи още Атанасова.

"За това каква държава ни остави ГЕРБ – българите дадоха своята оценка. Как се справихте с COVID кризата личи по това, че хиляди българи изгубиха живота си, умираха в линейките и по стълбите на болниците. Тази криза се отрази и на бизнеса”, отвърна държавният глава.

"Не бързайте с изводите. И сега броят на заразените с COVID-19 и починалите расте. И не търсете индулгенция в решенията на Народното събрание за бъдещи действия, справяне или несправяне на евентуално служебно правителство", репликира му председателят на ПГ на ГЕРБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във