Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ свика брифинг, за да се жалва от последните уволнения

ГЕРБ веднага реагира на уволненията, направени от служебното правителство. Водещи фигури в партията на Бойко Борисов дадоха извънреден брифинг, на който изказаха възмущението си от последните новини за уволненията на директора на НАП Галя Димитрова и шефа на агенция "Митници" Георги Костов.

"В политическата етика и традиция е прието едно ново правителство да има поне 100 дни толеранс. Няма как да приложим тази техника при служебното правителство, защото то има вероятно 100 дни живот. Все пак би било редно да му се даде поне 10 дни толеранс, където то да не бъде обект на критики и политически коментари. За съжаление скоростта и степента на радикализъм е такава, че има теми, които изискват реакция. Още повече, че сме в ситуация, в която правителството не е подложено на никаква форма на контрол, включително и парламентарен", заяви заместник-председателят на ГЕРБ и бивш вицепремиер Томислав Дончев.

Бившият финансов министър Кирил Ананиев бил силно притеснен заради "политическите уволнения". "Това може да доведе до рязко спадане на приходите в държавния бюджет", смята той. Според него Галя Димитрова със своите действия и управленски опит е показала, че и в условията на пандемия "системата може да се справи по блестящ начин".

Кирил Ананиев разказа, че като бивш министър в първия служебен кабинет на президента Румен Радев, държавният глава поискал от него да уволни директорите на същите две агенции. Ананиев отказал. 

"Моят отговор беше категоричен – че първо ще уволни мен и след това, ако реши, и тях. Второто искане, което Радев постави пред мен, при един бюджет, който беше приет само няколко седмици по-рано, бе да осигуря, без никакъв източник, увеличение на бюджета на Министерството на отбраната с 300 милиона лева", посочи той. Бившият министър запита дали това е правилна финансова политика и дали довежда до финансова стабилност. Той подчерта, че през последните 5 години данъчните приходи се били увеличили.

"С между 2 и 4% повече, отколкото е ръстът на БВП, което на практика означава, че данъчната администрация работи ефективно и събира приходите, които са заложени в бюджета и даже ги преизпълнява. Само за четирите месеца на тази година са събрани 2 милиарда и 300 милиона лв. повече данъчноосигурителни приходи спрямо същия период на миналата година, като имате предвид, че мината година пандемията влезе през март, а тази година се намирахме в третата вълна на коронавируса", каза още Ананиев.

Бившият депутат Тома Биков не разбирал с какво уволненията спомагат за изпълнението на основната дейност на служебния кабинет - организацията и провеждането на изборите. Така щяла да се подпомогне обаче "онази част от олигархията, която живее извън страната, да върне позициите си в администрацията и управлението на държавата". "Очевидно има нов коалиционен партньор там. На предните избори той взе 3 и нещо процента, на следващите може и да вземе повече", добави Биков. Той заговори за "връзки с Дубай" на новия шеф на НАП Румен Спецов. И започна да го иронизира за постиженията му в културизма. Цитира и част от негово интервю пред женско списание.

"В последните дни станахме свидетели на политическа чистка. Без особени аргументи бяха освободени доста експерти, като вялите мотиви на освобождаващите ги не дават отговор на обществото", каза Александър Иванов от ГЕРБ. "Без действащ парламент обществото иска да чуе мотивите задълбочено. Защо последните 2 освобождения, на които сме свидетели, именно на приходните агенции на България, които попълват пенсиите и социалните плащания и осигуровки, събирането на приходи от данъци, мита и акцизи и борбата с контрабандата, са сменени, при 2,5 повече събрани данъци и рекордно ниска контрабанда на цигари за цяла Европа? Какви са мотивите за тези замени, освен политически", запита той.

От ГЕРБ се наеха да следят ситуацията с приходите за пенсии, социално и здравно осигуряване. Иванов подчерта, че няма политическа сила, която да се идентифицира със служебното правителство и която би поела политическата отговорност за новите назначения. Той зададе въпроса какво ще се случи с данъчната кампания, контрабандата и приходите от мита и акцизи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във